r
Syömishäiriöliitto-SYLI ry In English
På Svenska
 
Tiedotteet
 
Ajankohtaista
Tiedotteet
Tapahtumat
Uutisointiohjeet medialle
Perustiedot liitosta 2018
   
Kannanotot 2009–2017
   
AjankohtaisSYLILLINEN
   
Jäsen- ja tiedotuslehti SYLILLINEN
   
Vuoden SYLI-kummit
   
Raportit:
SALT-raportti 2012-2015
ENSISYLI 2008-2013
"Ystävä tietää ensin"
"Kaikki auki"
"Koko elämä sirpaleina"
   
  Opinnäytetöitä ja tutkimuksia syömishäiriöistä
   
   
   
  Tietosuojakäytäntö: evästeiden käyttö Syömishäiriöliiton sivuilla

 


STEAn avustusehdotus julkaistu

Tuettu Veikkauksen voitoilla

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA julkaisi ensi vuotta koskevan avustusehdotuksensa 1.12. STEA rahoittaa Syömishäiriöliittoa sekä Tampereen ja Kuopion SYLI-keskuksia vuonna 2018 yhteensä 539 000 eurolla. Kummankin SYLI-keskuksen toimintaan myönnettiin 145 000 euron avustus ja liiton perustoimintaa rahoitetaan 249 000 eurolla.

STEA on sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva itsenäinen valtionapuviranomainen. STEA hallinnoi Veikkaus Oy:n pelituotoista sosiaali- ja terveysjärjestöjen yleishyödyllisiin, terveyttä ja hyvinvointia edistäviin hankkeisiin kohdistuvia avustuksia. STEA ehdottaa avustusta myönnettäväksi vuonna 2018 yhteensä 342 miljoonaa euroa 871 järjestön 1841 avustuskohteelle. Avustusehdotukseen voi tutustua tarkemmin STEAn verkkosivuilla: http://avustukset.stea.fi/


Kirsi Broström Syömishäiriöliitto-SYLI ry:n toiminnanjohtajaksi

Syömishäiriöliitto-SYLI ry on valinnut turkulaisen FM Kirsi Broströmin (45) liiton uudeksi toiminnanjohtajaksi vt. toiminnanjohtaja Tanja Tiaisen siirtyessä uusiin tehtäviin. Kirsi Broström tulee Syömishäiriöliittoon Lounatuulet Yhteisötalo ry:stä, jossa hän on työskennellyt toiminnanjohtajana.

Kirsi on työskennellyt lukuisissa eri kehittämistehtävissä sekä valtakunnallisissa että varsinaissuomalaisissa järjestöissä vuodesta 2005 alkaen. Järjestötyössä Kirsiä kiinnostaa erityisesti arvomaailma ja halu tehdä hyvää sekä järjestöihin sisäänrakennettu kokeilukulttuuri. Syömishäiriöliitto-SYLI ry ja sen jäsenyhdistykset ovat Kirsille osin tuttuja toimintaympäristöjä. Hän on ollut mukana perustamassa Syömishäiriöliitto-SYLI ry:tä vuonna 2004 sekä työskennellyt liiton ensimmäisessä hankkeessa syömishäiriötä sairastavien ja läheisten vertaistuen kehittämisen parissa vuosina 2005-2006. Tämän jälkeen Kirsi luotsasi Lounais-Suomen - SYLI ry:tä viiden vuoden verran, jonka jälkeen hän on hankkinut kokemusta mm. lastensuojelu- ja perhejärjestöistä.

- Hyppään toiminnanjohtajan rooliin ja nykyisen vt. toiminnanjohtaja Tanja Tiaisen saappaisiin innostuneena. Minulle Syömishäiriöliitto-SYLI ry ja sen jäsenyhdistykset näyttäytyvät dynaamisina ja nykyaikaisina toimijoina, jotka tekevät arvokasta työtä syömishäiriötä sairastavien ja läheisten eteen. Visionani on vahva ja hyvin johdettu liitto, joka palvelee jatkossakin kohderyhmäänsä ammattitaidolla, ilolla ja suurella sydämellä, Kirsi toteaa.


VUOKRATTAVANA EDULLISTA TOIMITILAA YLIOPISTONKADULLA

Vapaana Turun ydinkeskustassa kävelykadun varrella 15 m2 toimistohuone, tarvittaessa myös valmiiksi kalustettuna. Vuokraan kuuluu lisäksi yhteisiä tiloja, jotka antavat mahdollisuuden erilaisten ryhmien kokoontumiselle sekä kokous- ja koulutustilaisuuksiin.

Tiloihin kuuluvat myös keittiö, wc, pukutilat ym. Tilan kokonaispinta-ala 301 m2. Vuokra on 598 euroa/kk, sisältäen siivouksen ja vesimaksun.

Tilassa on kiinteän laajakaistan ja kopiokoneen käyttömahdollisuus.

Syömishäiriöliitto-SYLI ry:n lisäksi tiloissa toimii jäsenyhdistyksemme Lounais-Suomen - SYLI ry, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry ja toivottavasti pian myös sinä!

Samassa talossa toimivat SPR:n Varsinais-Suomen piirin toimisto, OK-opintokeskuksen toimisto, Rikosuhripäivystys ja muita yhdistystoimijoita omissa tiloissaan.

Tervetuloa tutustumaan tiloihin ja mukavaan porukkaamme osoitteeseen:
Yliopistonkatu 24 B 27!

Lisätietoja antaa Syömishäiriöliitto-SYLI ry:n talouspäällikkö Anu Järvinen, anu.jarvinen(at)syomishairioliitto.fi, puh. 040 558 5265.


TIEDOTE JÄSENILLE 2.1.2017

Olemme ottaneet käyttöön uuden jäsenrekisteriohjelman. Sen vuoksi nykyiset jäsentunnuksesi eivät ole enää voimassa. Lisätietoa muutoksesta ja uusista tunnuksista löytyy Jäsenasiat-sivulta.TUU SYLIIN – Liity jäseneksi!Tuu Syliin - Liity jäseneksi!

Liity sinua lähimpänä sijaitsevan jäsen­yhdistyksemme jäseneksi. Jäsenmaksu on 16-20 euroa vuodessa varsinaiselta jäseneltä ja 20-30 euroa kannatusjäseneltä yhdistyksestä riippuen. Sillä tuet jäsenyhdistystemme toimintaa, saat ajankohtaiset tiedotteet ja Syömishäiriöliitto-SYLI:n jäsenedut.
Liittymislomakkeeseen pääset helposti tästä linkistä:
Syömishäiriöliitto-SYLI ry - LiittymislomakeHelsingin Sanomat Mielipide 27.10.2016

Niukka energiansaanti voi laukaista syömishäiriön

Laihdutustavoite altistaa pitkäkestoisena krooniselle ylirasittumiselle, sillä energiavaje hidastaa palautumista.

Oma, kevyempi ruokalinjasto voimistelijoille voimisteluleirillä (HS Kotimaa 20.10.) herättää huolta meissä syömishäiriöön sairastuneita ja heidän läheisiään kohtaavissa. HS:n jutussa voimistelutoiminnan päällikkö Liisa Ahlqvist-Lehkosuo kommentoi, "ettei laihduta liikaa". Onko voimistelijoiden tarkoitus laihtua?

Suomen olympiakomitean ohjeissa suositellaan harkitsemaan tarkkaan urheilijan painonpudotuksen tarvetta. Niukka energiansaanti heikentää vastustuskykyä, vaikeuttaa harjoittelua ja altistaa loukkaantumisille. Runsas liikunta yhdistettynä tiukkaan painontarkkailuun altistaa ravintoainepuutoksille. Laihdutustavoite altistaa pitkäkestoisena krooniselle ylirasittumiselle, sillä energiavaje hidastaa palautumista.

Ihmisillä, joilla on geneettinen alttius sairastua anoreksiaan, liian vähäinen energiansaanti laukaisee syömishäiriön. Näin voi käydä harrastuksessa, jossa ohjataan painontarkkailuun ja liian kevyeen ruokavalioon.

Voimistelu esteettisenä lajina on riskialtis syömishäiriöiden kehittymiselle. Teinitytöt ovat haavoittuvassa iässä; naiseksi kehittymiseen kuluu runsaasti energiaa.

Syömishäiriöiden parissa työskenteleviä askarruttaa myös, suhtaudutaanko vanhempien huoleen vakavasti. Usein syömishäiriöön liittyvät ajatukset ovat muhineet sairastuneen mielessä pitkään ennen kuin kukaan huomaa. Vanhemmat ovat parhaita arvioimaan oman lapsensa vointia.

Myös erottelu sallittuihin ja kiellettyihin ruokiin kuulostaa syömishäiriön näkökulmasta huolestuttavalta. Sairastuneelle tämänkaltainen ruokien jaottelu vahvistaa oireilua. Kyse on siitä, millä tavalla lapsille ja nuorille viestitään ravitsemuksesta, oli kilpaurheilija tai ei.

Sairastuminen mullistaa nuoren ja hänen perheensä elämän: syömishäiriö ei rajoitu vain ruokapöytään, vaan se kontrolloi kaikkea. Anoreksia myös tappaa.

Esimerkkejä sairastuneista on voimistelupiireissä riittävästi. Huolta herättävät myös vastuukysymykset. Kuka ottaa näiden lajien parissa vastuun syömishäiriön ennaltaehkäisystä, tunnistamisesta sekä sairastuneiden toipumisen tukemisesta?

Anna Hasan
Ritva Näräkkä
Syömishäiriöliitto Syli ry:n työntekijöitä

Reita Nyberg
Sisä-Suomen Syli ry


LEHDISTÖTIEDOTE 27.9.2016

Jääkö syömishäiriöhoito sote-uudistuksen jalkoihin?

Valtakunnallinen sote-uudistus mullistaa terveydenhuollon organisaation ja tavan, jolla hoito järjestetään. Syömishäiriöliitto-SYLI ry:n uusi toiminnanjohtaja kantaa huolta siitä, miten syömishäiriötä sairastavien hoito toteutuu uudistuksen jälkeen.

Syömishäiriöiden Käypä hoito -suositus julkaistiin kaksi vuotta sitten ja syömishäiriöiden hoito on kehittynyt lupaavasti.
"Sote-uudistus tulee tämänhetkisten tietojen mukaan keskittämään terveydenhuollon palvelut suurille paikkakunnille ja väestökeskittymiin. Syömishäiriöhoidon saatavuus vaihtelee nykyisilläänkin sairastavan asuinpaikasta riippuen. Syömishäiriöliitossa olemme huolestuneita siitä, huonontuuko sairastavien oikeus hoitoon valtakunnallisesti entisestään palvelu-uudistuksen jälkeen", Syömishäiriöliiton uusi toiminnanjohtaja Anne Heikkinen toteaa.

Hoidon saaminen ei voi riippua varallisuudesta

"Sote-uudistuksessa on huolehdittava siitä, että syömishäiriötä sairastava saa asiantuntevan hoidon asuinpaikasta ja varallisuudesta riippumatta", Heikkinen sanoo.

Syömishäiriöt ovat kehon ja mielen sairauksia, joissa psyykkinen pahoinvointi ilmenee häiriintyneenä syömiskäyttäytymisenä. Sairauden hyvä hoito on paljon muutakin kuin vaa'an lukeman tarkkailua ja siinä tulee huomioida ihminen kokonaisuutena.

"Syömishäiriöliitossa on paljon kokemusta siitä, miltä tuntuu sairastaa syömishäiriötä tai olla syömishäiriötä sairastavan läheinen. Tämä kokemus annetaan mielellään hoidon kehittämisen tueksi", Heikkinen vinkkaa.

Lisätiedot:
Toiminnanjohtaja Anne Heikkinen, Syömishäiriöliitto-SYLI ry
+358 40 558 5262
toiminnanjohtaja@syomishairioliitto.fi

Syömishäiriöliitto - SYLI ry edustaa syömishäiriöön sairastuneita ja heidän läheisiään. Liiton tarkoituksena on edistää edustamiensa ryhmien hyvinvointia vaikuttamalla syömishäiriöiden tunnettuuteen sekä hoidon ja kuntoutuksen kehittymiseen. Tavoitteena on tuoda syömishäiriöt esiin marginaalista. Liitto nostaa keskusteluun syömishäiriöön sairastuneiden asemaan ja hoitoon liittyviä epäkohtia.
Paikallisesta toiminnasta, mm. vertaistukitoiminnan ylläpitämisestä, vastaavat liiton alueelliset jäsenyhdistykset, joita on tällä hetkellä seitsemän. Jäsenyhdistyksissä on yhteensä noin 600 henkilöjäsentä.

Lehdistötiedotteen voi lukea myös PDF-tiedostona.


Syömishäiriöliitto-SYLI ry:n vaaliteesit eduskuntavaaleissa 2015

Syömishäiriöt ovat yleisiä ja vakavasti otettavia sairauksia, jotka vaikuttavat merkittävästi sairastuneen ja hänen lähipiirinsä toimintakykyyn. Sairauden hoidossa on suuria aluekohtaisia eroja. Syömishäiriöiden esiintyvyydestä Suomessa on saatu tietoja vasta viime vuosina. LT Anu Raevuori arvioi että ikävuosiin 11 - 26 mennessä n. 20 000 tyttöä tai nuorta naista ja 3000 poikaa tai nuorta miestä on sairastanut tai sairastaa syömishäiriötä. Lisäksi 27 - 47- vuotiaista suomalaisista 69 000 henkeä on jossain elämänsä vaiheessa sairastanut psykiatrisen häiriön kriteerit täyttävän syömishäiriön*. Näiden tietojen valossa syömishäiriö koskettaa satoja tuhansia suomalaisia: syömishäiriö ei aiheuta kärsimystä ainoastaan sairastuneelle, vaan kyseessä on aina koko perheen sairaus. Syömishäiriö voi uuvuttaa myös vanhemmat, sisarukset ja puolisot.
*Lähteenä käytetty tutkimuksia: Isomaa ym. 2009, Raevuori ym. 2009, Keski-Rahkonen ym. 2009, Keski-Rahkonen ym. 2007.

1. Liitto toivoo resursseja oppilashuollon, perus- ja työterveydenhuollon henkilökunnan kouluttamiseksi varhaiseen puuttumiseen sekä syömishäiriötä sairastavan ja hänen läheisensä kohtaamiseen.

Syömishäiriöliitto-SYLI ry näkee varhaisen puuttumisen ja kohtaamisen osana sairauden ennaltaehkäisevää työtä. Lähtökohtainen ongelma syömishäiriöiden hoidossa on se, etteivät läheskään kaikki sairastuneet pääse hoidon piiriin, koska perusterveydenhuollon keinot tunnistaa sairastuneet ovat puutteelliset ja sairauteen erikoistunutta henkilökuntaa on vähän. Painoindeksillä on edelleen liian suuri merkitys hoitoon pääsyn kriteerinä, vaikka valtaosaa syömishäiriötä sairastavista ei voi tunnistaa ulkoisen olemuksen perusteella. Erityisesti tunnistamatta jäävät aikuisten sekä ylipainoisten, ahmimisella oireilevien syömishäiriöt. Kokemusten mukaan aikuisten syömishäiriöitä ei myöskään uskalleta ottaa puheeksi, vaikka oireilu olisi silminnähtävää.

2. Liitto toivoo resursseja kaikenikäisten syömishäiriöitä sairastavien ja heidän läheistensä kattavien hoitopolkujen rakentamiseen ja rakentavaan yhteistyöhön julkisten ja yksityisten hoitoyksiköiden kesken.

Syömishäiriöiden varhaisen puuttumisen tuloksellisuuden edellytykset ovat toimivat hoitopolut perus- ja erikoissairaanhoidon yksiköissä sekä joustava siirtyminen (myös hoitohistorian ym. tietojen välittyminen) yksiköstä toiseen. Syömishäiriötä sairastavan läheisen huomioiminen on kirjattu Syömishäiriöt Käypä hoito -suositukseen. Kun hoitopolkuja rakennetaan, niissä tulee huomioida kaikenikäiset sairastuneet, erilaiset syömishäiriötyypit, sairauden ilmeneminen myös miehillä ja sairastavien läheiset. Hoitopolun tulee olla läpinäkyvä sekä sairastuneelle että hänen läheiselleen. Syömishäiriöiden hoidon erikoisosaamisen tulee olla kaikenikäisten sairastavien ja heidän läheistensä käytössä.


Syömishäiriöliitto-SYLI ry edustaa syömishäiriöön sairastuneita ja heidän läheisiään. Liiton tarkoituksena on edistää edustamiensa ryhmien hyvinvointia vaikuttamalla syömishäiriöiden tunnettuuteen sekä hoidon ja kuntoutuksen kehittymiseen. Liitto nostaa keskusteluun syömishäiriöön sairastuneiden asemaan ja hoitoon liittyviä epäkohtia, joista keskeisimpiä ovat hoidossa esiintyvät suuret alueelliset erot laadullisesti ja määrällisesti. Liitto tukee jäsenyhdistystensä alueellista toimintaa sekä yhdistyksissä tehtävää vapaaehtoistyötä. Paikallisesta toiminnasta, mm. vertaistukitoiminnan ylläpitämisestä, vastaavat liiton alueelliset jäsenyhdistykset, joita on tällä hetkellä seitsemän. Jäsenyhdistyksissä on yhteensä yli 650 henkilöjäsentä.

Syömishäiriöliiton vaaliteesit eduskuntavaaleissa 2015 PDF-tiedostona


Uusi Käypä hoito -suositus julkaistu! 11.12.2014

Suositus pähkinänkuoressa:

 • Syömishäiriöiden hoito toteutetaan ensisijaisesti avohoitona.
 • Varhainen hoitoon pääsy ja aktiivinen hoito-ote parantanevat ennustetta.
 • Luottamuksellisen vuorovaikutussuhteen luominen ja psyykkinen tuki käyttäytymisen muutokseen heti alussa on tärkeää.
 • Hoidon onnistumisen kannalta potilaan oma valmius paranemiseen ja käyttäytymistapojen muutokseen on tärkeää.
 • Hoito kohdistuu aluksi ravitsemustilan ja somaattisen tilan korjaamiseen.
 • Tiedollinen ohjaus sekä syömishäiriötä sairastavan ja hänen läheistensä tukeminen aloitetaan heti hoidon alkaessa.
 • Syömishäiriöiden tutkimisessa ja hoidossa tarvitaan moniammatillista osaamista ja yhteistyötä.
 • Erilaiset terapeuttiset ja psykososiaaliset lähestymistavat ovat syömishäiriöiden hoidossa keskeisiä, koska tavoitteena on psyykkisen häiriön hoitaminen.
 • Lääkityksestä saattaa olla apua ahmimis- ja ahmintahäiriön hoidossa, mutta laihuushäiriön ydinoireet lievittyvät lääkehoidolla vain harvoin.
 • Käypä hoito -suositus kokonaisuudessaan

  Uutisointi eri medioissa:

  Tiistaina 16.12. Yle puhe klo 8 jälkeen: puheenjohtaja Eija Salo-Rankila haastattelussa
  Tiistaina 16.12. Yle aamutv klo 8.19
  Terve.fi
  Diabetes.fi
  Savon Sanomat
  Yle.fi - Uutiset
  Maaseudun Tulevaisuus
  Iltalehti.fi


  Ruotsinkielinen opas syömishäiriöön sairastuneille

  Syömishäiriöliitto-SYLI ry on julkaissut ruotsinnoksen aiemmin suomenkielellä ilmestyneestä, syömishäiriöön sairastuneille tarkoitetusta "Voisit olla onnellinen - rohkaisun sanoja Sinulle, joka olet kohdannut syömishäiriön" -oppaasta. Ruotsinkielinen versio on nimeltään "Våga vara lycklig - uppmuntrande ord till dig som har drabbats av en ätstörning".

  Selvästi tietopainotteisen oppaan sijaan materiaalissa lähdetään liikkeelle niistä tunteista ja ajatuksista, joiden kanssa syömishäiriöön sairastunut tavallisesti elää. Teksti, kuvat ja taitto tarttuvat mm. häpeään, yksinäisyyteen, epätietoisuuteen ja pelkoon. Materiaalin tarkoituksena on rohkaista syömishäiriöön sairastunutta puhumaan tilanteestaan ja hakemaan siihen apua. Tekstissä on käytetty lainauksia liiton syömishäiriöön sairastuneille tarkoitetulta keskustelupalstalta. "Autenttisten" kuvausten toivotaan toimivan ikään kuin vertaistukena. Oppaan suomenkielisen tekstin ja kuvituksen kommentointiin osallistui noin kaksikymmentä liiton jäsenyhdistysten vapaaehtoista, joilla on omakohtainen kokemus syömishäiriöstä.

  Oppaan tuottamiseen on saatu avustus Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiöltä. Materiaalin suomenkielisestä tekstistä vastaa Syömishäiriöliitto-SYLI ry:n projektivastaava Tea Viljanen. Oppaan on ruotsintanut Charlotte Wieliczko, Ewa Wenelius ja Edit Wenelius. Kuvitus ja taitto ovat Pia Raution käsialaa. Opas on tuotettu liiton RAY:n rahoittamassa ENSISYLI-projektissa. Opas on maksuton ja siihen voi tutustua ja sitä voi tilata oppaan sivulta.

  Lisätietoja: Tea Viljanen, 040 754 4933, tea.viljanen(at)syomishairioliitto.fi

  ...

  Våga vara lycklig - Uppmuntrande ord till dig som drabbats av en ätstörning

  Ätstörningsförbundet i Finland rf har gett ut en broschyr riktad till personer som insjuknat i en ätstörning: "Våga vara lycklig - Uppmuntrande ord till dig som drabbats av en ätstörning". Istället för att fokusera enbart på sakinformation ville vi i broschyren behandla de känslor och tankar som ofta fyller den insjuknades liv. Texten, bilderna och utformningen tar upp bland annat upplevelser av skam, ensamhet, osäkerhet och rädslor. Avsikten med broschyren är att uppmuntra den som insjuknat i en ätstörning att prata om sin situation och söka hjälp.

  Målet med broschyren har varit att skapa ett lättillgängligt material som kan delas ut till alla som behöver det. Genom textcitat tagna från diskussionsforum för insjuknade hoppas vi kunna förmedla en "autentisk" bild av upplevelsen av att ha en ätstörning, och citaten kan också fungera som ett slags stöd för den som söker klarhet i sin egen situation. Materialet har kommenterats av personer från förbundets medlemsorganisationer med egna erfarenheter av ätstörningar samt av yrkespersoner som arbetar med ätstörningar.

  Framställningen av materialet har understötts av Päivi och Sakari Sohlbergs stiftelse. Ansvarsperson för materialet är Ätstörningsförbundet i Finland rf:s regionsekreterare Tea Viljanen. Bild och ombrytning har gjorts av Pia Rautio och den svenska översättningen av Charlotte Wieliczko, Ewa Wenelius ja Edit Wenelius. Broschyren har framställts inom ramarna för ENSISYLI-projektet som finansieras av RAY.

  Ystävällisin terveisin,

  Marja-Leena Laiho-Lehto
  toiminnanjohtaja
  Syömishäiriöliitto-SYLI ry


  Syömishäiriöasiaa eri medioissa

  Katsomo: Älä laihduta -päivän tiimoilta haastattelussa Pia Charpentier 6.5.2014

  YLE:n urheilujutut viikolla 13 /2014
  Tämä asia halutaan salata urheilussa. "Siitä puhuminen on punainen vaate"
  Elämän myrsky riepotteli Pilvi Poutasta: - Koko illan pelkäsin kuolevani.
  Urheilu sairastuttaa suomalaisia. – Sureville apua on aina tarjolla.
  Soita lääkärille, jos sinulla tai läheiselläsi on näitä oireita
  Vaarallista salailua urheilussa – läheisten apua tarvitaan
  Vakava tauti aiheuttaa kärsimystä useille tuhansille suomalaisille
  Lääkäri varoittaa: Älkää syökö liian hyvin, seuraukset voivat olla kohtalokkaita
  Suomalaisen jääkiekkomaalivahdin kauhunhetki: - Tuntui, että sydän tulee rinnastani ulos
  Naisten pitää näyttää huippumalleilta – altistaa vakavaan vaaraan
  Suomalaisia huippu-urheilijoita viety tehohoitoon vakavien ongelmien vuoksi

  Sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistämässä selvitystä monialaisesta kuntoutuksesta. Selvitys tulee tarpeeseen. Hoito ja kuntoutus ovat meillä Suomessa syömishäiriöiden osalta sisällöllisesti määrittelemättä. Hoidolla voidaan tarkoittaa eri asioita alueesta ja paikasta riippuen. Hoito voi sisältää kuntouttavia elementtejä. Kuntoutus on puolestaan perinteisesti tarkoittanut lähinnä psykoterapiaa, vaikka kuntoutus voitaisiin nähdä paljon laaja-alaisemminkin. - Toivotaan, että STM:n selvitys tuo valoa tähän epäselvään kuvioon. Lue lisää täältä.

  Ihminen ei ole kone vaikka laihduttaisi, Ritva Näräkän puheenvuoro Helsingin Sanomissa 4.3.2014

  Ravitsemusterapeutin pohdintaa: Kun mietit onko oma tai läheisen syöminen, suhtautuminen ruokaan, kehoon, liikuntaan tai painoon normaalia. Ulla Kärkkäisen blogi 4.3.2014.

  Etelän-SYLI ry:n blogi: Mahdottomasta mahdolliseen, armottomuudesta lempeyteen

  Inhimillisessä tekijässä 15.11. (nähtävissä Yle Areenassa):
  Onko laihtuminen aina suuri uutinen ja onnistuminen, mutta lihominen epäonnistuminen jota surraan hiljaisuudessa? Onko lihavuus kansanterveytemme suurin uhkaaja? Voiko vain laihana olla onnellinen? Inhimillinen tekijä puhuu painon tasapainosta, tarusta ja todesta. Vieraina ovat ryhmäliikuntapäällikkö Kati Kurkela, vaatesuunnittelija Anna Rinta-Jyllilä ja kirjailija Pekka Hiltunen.

  Hyvin koostettu juttu syömishäiriöistä ja läheisen roolista Aamulehdessä 9.10.2013

  Eduskunnan kansalaisinfon (13.11.) uutinen Itä-Savossa

  Helsingin yliopiston ja Aalto yliopiston liikuntapalveluiden järjestäjä UniSport on kehittänyt yhdessä Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n kanssa varhaisen puuttumisen mallin, johon syömishäiriöistä kärsiviä asiakkaita kohtavaa henkilökuntaa on koulutettu. Klikkaa uutiseen tästä.

  Potilaan lääkärilehdessä artikkeli Taisteluni syömishäiriön kanssa ("Riisuin häpeän viitan").

  Leena Toivakan blogikirjoitus syömishäiriöistä 22.10.2013

  Syömishäiriöiden hoito Turussa:
  Ajankohtainen kakkonen 1.10.Ylen Areenalla ja Juttu Ylellä ja vielä toinen juttu Ylellä

  THL-tutkimus: Syömishäiriöt piinaavat nuoria naisia

  Yle.fi: Syömishäiriöön sairastuneen läheiset kaipaavat vertaistukea

  Ouluun avataan yksityinen syömishäiriöyksikkö

  Syömishäiriöliitto-SYLI ja Suomen Pakolaisavun Tukiverkko-hanke saivat NNKY:n tunnustuspalkinnon

  Ruokatieto.fi: Syömishäiriöiden ravitsemushoito vasta alkumetreillä

  Urheilijoiden syömishäiriöt vakava ongelma (artikkeli Turun Sanomissa 16.4.2013)

  Projektivastaava Tea Viljasen artikkeli Kuntoutusportissa: Mikä ihmeen kuntoutus?

  Lukio.fi:ssä juttu anoreksiasta 21.3.2013

  Irti ahminnasta - Kohti tasapainoista suhdetta ruokaan! -kirja on ilmestynyt.

  Akuutin Minun kehoni -insertti, jossa esiintyy Paula Rekilä, tuli ulos Akuutissa 13.3.2013. Lähetys näkyy Yle Areenassa kuukauden ajan ensilähetyksestä.

  Ahmintahäiriö eli BED - Aamunsydämellä 10.3.2013

  Syömishäiriöasiaa Viikkosavossa (PDF)

  Syömishäiriöasiaa Turun Sanomien verkkosivuilla

  Syömishäiriöasiaa Katsomossa

  Syömishäiriöasiaa YLE:ssä

  MTV3 klo 22.00 uutisissa 11.12.

  Huomenta Suomi -ohjelmassa 12.12. klo 7.40

  TV 1:n keskustelusarjassa Aamusydämellä - keskusteluhetki sunnuntaiaamussa 2008 esitettiin tammikuussa ohjelma anorektikko perheessä. Sen voi katsoa vielä Ylen nettisivujen kautta.


  Syömishäiriöliiton kommentit Käypä hoito -suositustyöryhmälle 26.4.2013

  Uutta syömishäiriöiden Käypä hoito -suositusta varten perustettu työryhmä pyysi Syömishäiriöliiton mielipidettä siitä, mitkä ovat 5-10 tärkeintä kohtaa, jotka suosituksessa tulisi huomioida.

  Liitto halusi kysyä tästä tärkeästä asiasta myös jäsenyhdistyksiltään, niiden henkilöjäseniltä sekä muilta syömishäiriöön sairastuneilta, läheisiltä ja syömishäiriötyön ammattilaisilta. Liiton nettisivuilla olleeseen kyselyyn vastasi kahden viikon aikana (3.4.-17.4.) 217 henkilöä.

  Liiton työntekijät laativat kyselyä varten 20 väittämän listan. Väittämät perustuvat vuosien mittaan kertyneisiin kokemuksiin ja liiton jäsenyhdistyksiltään saamiin viesteihin. Vastaajia pyydettiin valitsemaan mielestään 10 tärkeintä kohtaa. Lisäksi vastaajan oli mahdollista ehdottaa jotain listasta puuttuvaa asiakokonaisuutta.

  Vastausten perusteella kokosimme neljä asiakokonaisuutta, joiden Syömsishäiriöliitto toivoo tulevan huomioiduksi uuden Käypä hoito -suosituksen laatimisessa. Kokonaisuudet eivät ole tärkeysjärjestyksessä.

  • Syömishäiriö on muutakin kuin anoreksia ja nuorten (tyttöjen) sairaus - myös muiden syömishäiriön muotojen ja eri väestöryhmien syömishäiriöt pitää tulla esille suosituksessa.

  • Syömishäiriö on pitkäkestoinen ja monivaiheinen sairaus - suosituksessa pitää hoidon lisäksi ottaa kantaa kuntoutukseen.

  • Käypä hoito -suosituksen pitää ottaa selvemmin kantaa hoidon järjestämiseen ja hoitoon osallistuvan henkilöstön osaamiseen - suosituksen tulee ottaa kantaa hoitoon liittyvään alueelliseen epätasa-arvoon (pyrkiä vähentämään epätasa-arvoa).

  • Lääketieteeseen perustuvan Käypä hoito -suosituksen rinnalle tarvitaan hoitotyön suositukset.

  Lue koko raportti kyselystä PDF-tiedostona.


  Ravitsemushoito voi tuoda säästöjä terveydenhuollon menoihin

  Kuusi potilasjärjestöä toi 18. huhtikuuta eduskunnassa esille huolensa monien sairauksien hoidossa ja ehkäisyssä avainasemassa olevan ravitsemusohjauksen heikosta saatavuudesta Suomessa. Vaikka ravitsemushoito on vaikuttavaa ja tuo säästöjä terveydenhuollon menoihin, sen mahdollisuudet ovat vielä pitkälti hyödyntämättä. Potilasjärjestöt jättivät tilaisuudessa sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikolle aloitteen ravitsemusterapeutin antaman hoidon ottamisesta Kela-korvauksen piiriin.

  Eduskunnassa paikalla Syömishäiriöliiton toiminnanjohtaja ja varapuheenjohtaja.

  Lue tiedote kokonaisuudessaan tästä PDF-tiedostosta.


  Syömishäiriöihin perehtyneet psykoterapeutit

  Syömishäiriöliitto-SYLI ry kerää listaa psykoterapeuteista, jotka ovat perehtyneet syömishäiriöön. Listan tarkoituksena on helpottaa syömishäiriöön sairastunutta löytämään itselleen sopiva psykoterapeutti.

  Syömishäiriöön perehtyneet psykoterapeutit voivat ilmoittautua listalle tämän sivun kautta. Samalta sivulta tulevat löytymään myös valmiit terapeuttilistat.


  LAULAJA MILANA MISIC JA SYÖMISHÄIRIÖLIITTO-SYLI RY OVAT JULKAISSEET YHTEISTYÖSSÄ VIDEON MILANAN KAPPALEESTA "LINNUN KOKOINEN"

  Milana Misic on laaja-alainen laulaja, joka on uransa varrella levyttänyt niin iskelmää, viihdettä kuin pop-musiikkiakin. Viime vuosina hän on julkaissut äitinsä Laila Kinnusen tunnetuksi tekemiä lauluja. Vuonna 2011 Suomen euroviisukarsinnoissa esitetty laulu "Sydämeni kaksi maata" esitteli Milanan uutta musiikillista suuntaa. Maaliskuussa 2012 julkaistulla singlellä "Linnun Kokoinen" Milana on tuonut sävelmaailmaansa mukaan etnisiä sävyjä, jolla hän kunnioittaa Kroatialaisia juuriaan. Laulun on säveltänyt tulossa olevan albumin tuottaja Ripa Eskolin yhdessä Antti Karisalmen ja Lasse Väyrysen kanssa, sanoitus Sanna Korkee. Tämä kaunis vähäeleinen laulu kertoo nyky-yhteiskunnan aiheuttamista paineista, jotka pahimmillaan voivat johtaa erilaisiin syömishäiriöihin. "Ei kaiken aina tarvitse olla suoritettua, suurta ja suunnitelmallista," Milana kertoo.

  Video pääsee katsomaan YouTubesta.

  Milanan levy-yhtiö AXR Music Oy: axr.fi/milana, sähköposti: info@axr.fi
  Milanan kotisivu: www.milanamisic.com


  Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen valitsi Syömishäiriöliitto-SYLI ry:n hyväntekeväisyyskohteekseen MTV3 Diili -ohjemassa.

  Lue lisää Diili-ohjelmasta MTV:n sivulta sekä Hanna Partasen haastattelu


  TIEDOTE 6.6.2012:
  KANSANEDUSTAJA ELORANTA: KÄYPÄ HOITO -SUOSITUKSET AIKUISTEN SYÖMISHÄIRIÖIDEN HOIDOSSA NYT HARKINNASSA

  Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) jätti toukokuun alussa hallitukselle vastattavaksi kirjallisen kysymyksen Käypä hoito -suosituksen laatimisesta myös aikuisten syömishäiriöiden hoitoon. Eloranta toimii myös Syömishäiriöliitto - SYLI ry:n puheenjohtajana.

  Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia, joissa käsitellään suomalaisten terveyteen ja sairauksien hoitoon ja ehkäisyyn liittyviä kysymyksiä. Lasten- ja nuorten syömishäiriöiden hoitoa varten on laadittu vuonna 2009 käypä hoito -suositukset, mutta aikuisten syömishäiriöiden hoitoon ei niitä ole.

  Elorannan mukaan suositusten puute näkyy monessa kohtaa; perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välistä sekä erikoissairaanhoidon eri alojen keskinäistä verkostoitumista ja vuoropuhelua pitäisi lisätä merkittävästi, jotta syömishäiriöiden hoito muodostaisi ehjän kokonaisuuden, jossa on selkeät hoitopolut ja saumattomat hoitoketjut.

  Vastauksessaan peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson korostaa lasten ja nuorten syömishäiriöiden Käypä hoito -suositusten ohjaavan ja yhtenäistävän näiden ikäryhmien syömishäiriöiden hyvää hoitoa. Suosituksia myös noudatetaan hoidossa ja hoidon kehittämisessä valtakunnallisesti.

  - Koska lasten ja nuorten syömishäiriöiden Käypä hoito -suositukset ovat osoittautuneet hyödyllisiksi ja tuloksellisiksi, on Sosiaali- ja terveysministeriö ollut nyt aloitteellinen Käypä hoito -suosituksen saamiseksi myös aikuisten syömishäiriöiden hoitoon, iloitsee Eloranta.

  Elorannan ministeriltä saamassa vastauksessa kerrotaan, että Sosiaali- ja terveysministeriö on nyt ehdottanut Käypä hoito -johtoryhmän harkittavaksi, onko tarpeen laatia Käypä hoito -suositus aikuisten syömishäiriöiden kansalliseksi hoitosuositukseksi tai laajentaa olemassa olevaa lasten ja nuorten syömishäiriöiden hoitosuositusta kattamaan myös aikuisiän syömishäiriöiden hoito.

  - Toivottavasti myös Käypä hoito -johtoryhmä näkee asian yhtä tärkeänä, jotta Käypä hoito- suositusten laatiminen myös aikuisten syömishäiriöiden hoitoon saadaan aikaan, Eloranta toteaa.

  Linkki asiakirjoihin:
  http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_377_2012_p.shtml

  Lisätiedot:
  Eeva-Johanna Eloranta
  050-5232309


  Tiedote 15.5.2012:
  EEVA-JOHANNA ELORANTA: KELAN MUUTETTAVA KORVAUSKÄYTÄNTÖJÄÄN

  Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) on jättänyt hallitukselle vastattavaksi kirjallisen kysymyksen koskien KELA:n kuntoutuspsykoterapian korvauskäytäntöä sekä mielenterveysongelmiin sairastuneiden hoitoon pääsyn hitautta.

  Psykoterapia muuttui Kelan järjestämisvelvollisuuden piiriin kuuluvaksi lakisääteiseksi toiminnaksi vuoden 2011 alusta.

  - Vaikka tilanne on parantunut aiempaan nähden, on ongelmana yhä Kelan korvaaman kuntoutusterapian piiriin pääsyn korkea kynnys. Täyttääkseen hakuehdot tulee potilaalla olla psykiatrisen diagnoosin jälkeen vähintään kolmen kuukauden mittainen hoitosuhde ja psykiatrin lähete Kelan kuntoutusta varten, vaikka nopea hoitoon pääsy olisi kuntoutumisen kannalta ensiarvoisen tärkeää, huomauttaa Eloranta.

  Valtaosa Kelan psykoterapian korvaamiseen käyttämästä vuotuisesta 15 M€ summasta käytetään pitkien ja tiiviiden yksilöterapioiden korvaamiseen. Elorannan mukaan aiemmat uskomukset eri hoitomuodoista ja terapian pituuden yhteydestä sen vaikuttavuuteen on viime aikoina osoitettu virheellisiksi.

  - Asiantuntijoiden mukaan aiemmin uskottiin, että pitkä ja tiivis yksilöterapia on tietyille asiakkaille parempi hoitomenetelmä kuin muut. Nyt kuitenkin psykoterapian tuloksellisuutta arvioivissa tutkimuksissa on toistuvasti osoitettu, että eri menetelmät eivät eroa vaikuttavuutensa puolesta merkittävästi toisistaan. Tutkimusten mukaan hyviä tuloksia saadaan kaikilla yleisessä käytössä olevilla menetelmillä. Eniten terapian tuloksiin vaikuttaa terapeutin ja asiakkaan suhde, eikä se, miten pitkää tai lyhyttä terapia on tai mitä menetelmää terapiassa käytetään, Eloranta kertoo.

  Eloranta huomauttaa, että Kelan ohjeiden mukaisesti se ei korvaa alle 25 käynnin mittaisia terapioita. Korvattavia ovat ainoastaan pitkät, vähintään 1-2 kertaa viikossa toteutuvat jopa kolme vuotta jatkuvat terapiat. Maksimissaan käyntejä korvataan 200.

  - Tarkoituksena tässä mallissa lienee, että julkinen terveydenhuolto huolehtisi kaikista näitä lyhyemmistä terapioista. Ajatus on ymmärrettävä, mutta käytännössä julkisella terveydenhuollolla ei ole voimavaroja eikä kykyä vastata tähän odotukseen, Eloranta sanoo.

  Mielenterveysongelmat on suurin työkyvyttömyyttä aiheuttava sairaus Suomessa, niiden takia työkyvyttömyyseläkkeellä on noin 90000 suomalaista.Eläketurvakeskuksen ja Kelan tilastojen mukaan masennustilan vuoksi eläkkeelle siirtyi vuonna 2010 kaikkiaan 4100 henkilöä, eli suuresta inhimillisestä ja kansantaloudellisesta ongelmasta on kysymys, huomauttaa Eloranta.

  Kirjallinen kysymys PDF-liitteenä.

  Lisätiedot:
  Eeva-Johanna Eloranta
  050-5232309


  TIEDOTE: Näiden sivujen ylävalikko-ongelma Internet Explorerissa

  On käynyt ilmi, ettei Syömishäiriöliiton www-sivujen ylävalikko aina näy eikä toimi oikein Internet Explorer -selaimessa. Sivuilla olevissa alasvetovalikoissa näkyy "söhröä" eivätkä ne avaudu alaspäin, niin kuin kuuluisi.

  Ongelmaa ei ole Firefoxilla, Google Chromella eikä Safarilla, vaan niillä valikkorivi toimii oikein.

  Ohjeet ongelman korjaamiseen löytyvät Microsoftin sivuilta.


  Syömishäiriöliitto-SYLI ry löytyy nyt myös Facebookista. Tykkää meistä. :-)


  Syömishäiriöliitto-SYLI ry:n logo

  Logon suunnitteli turkulainen mainostoimisto Briiffi (kts. www.briiffi.com).

  Logon suunnittelija lähestyi tehtäväänsä näin:

  Logon perusideana on ihminen, joka "halaa itseään", ikään kuin positiivisen itsensä rakastamisen fyysisenä ilmentymänä. Kiertyneessä nauhassa voi nähdä myös negatiivisia asioita, syömihäiriön kierteen, mielen järkkymisen ym. Ja voihan itseen käpertyminen olla myös ahdistuksen merkki. Ei kuitenkaan ole yhtään huono asia, että logossa voi nähdä myös näitä puolia, ovathan ne kuitenkin osa sairastavien todellisuutta. Ulommainen nauha kuvastaa liiton roolia paranemisprosessin tukijana ja suojelijana - sylinä.


  Mikä on Syömishäiriöliitto-SYLI ry


     
  » Tukipuhelin 02 251 9207 Yhteystiedot