Tutkimukseen etsitään osallistujia

28.5.2020

Tervetuloa osallistumaan tutkimukseen!

Etsimme laihuushäiriötä (anoreksia) ja epätyypillistä laihuushäiriötä (epätyypillinen anoreksia) sairastavia 18-30-vuotiaita naisia osallistumaan tutkimukseen, jossa selvitetään laihuushäiriöön liittyviä neuropsykologisia piirteitä. Tutkimuksen tarkoitus on saada lisää tietoa laihuushäiriöön liittyvistä neuropsykologisista eli tiedon käsittelyyn liittyvistä piirteistä, mikä voi auttaa laihuushäiriön hoitomenetelmien kehittämisessä.

Tutkimus koostuu etukäteen täytettävistä kyselylomakkeista, joiden täyttämiseen on hyvä varata aikaa noin tunti, sekä yhdestä noin 1.5–2 tunnin mittaisesta tutkimuskäynnistä. Tutkimuskäynti sovitaan toteutettavaksi sinulle sopivaan ajankohtaan. Tutkimuskäynti on ensisijaisesti Helsingissä Meilahdessa. Tutkimuskäynti voidaan pitää myös erikseen sovittuna Tampereella. Saat tutkimuksesta kirjallisen yhteenvedon sekä halutessasi tutkimuksen tuloksista voidaan keskustella tarkemmin myös puhelimitse. Tutkimuskäynti ja palaute ovat maksuttomia.

Etukäteen täytettävissä kyselyissä on kysymyksiä muun muassa mielialasta, toiminta- ja ajattelutavoista sekä suhtautumisesta syömiseen ja kehoon. Tutkimuskäynnillä tehdään erilaisia tehtäviä, joista osa tehdään tietokoneella. Tehtävissä ei ole mitään syömiseen, ruokaan, painoon tai kehon muotoihin liittyvää. Tutkimukseen osallistujilta kysytään myös halukkuutta osallistua erilliseen noin tunnin mittaiseen käyntiin, jolla kartoitetaan sosiaaliseen vuorovaikutukseen ja käyttäytymiseen liittyviä piirteitä.

Tutkimuksessa kertyvät tiedot ovat luottamuksellisia ja niitä käsitellään salassapitovelvollisuutta noudattaen, eikä tutkimuksesta voi tunnistaa yksittäistä henkilöä. Tietoja käsitellään tutkimuksessa tilastollisina keskiarvoina, ei yksilöllisinä tietoina.

Voit osallistua tutkimukseen, jos täytät kaikki seuraavat ehdot:

– Olet 18–30-vuotias nainen

– Sinulla on ajankohtaisesti diagnoosina laihuushäiriö eli anoreksia nervosa (F50.0) tai epätyypillinen anoreksia nervosa (F50.1).

– Sinulla ei ole päihdeongelmaa, psykoosisairautta, vakavaa neurologista sairautta (migreeni ja muut tavalliset päänsäryt eivät ole este osallistumiselle), oppimisvaikeutta, tarkkaavuushäiriötä (ADHD), tai aivotraumaa, johon on liittynyt tajuttomuutta.

Jos olet kiinnostunut osallistumaan tutkimukseen tai jos haluat lisätietoa tutkimuksesta, otathan yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse, joko viestillä tai soittamalla, 0443035828. Ennen tutkimusta saat vielä lisätietoa tutkimuksesta. Yhteydenottaminen ei sido sinua mihinkään.

EDIT: Tutkimukseen etsitään osallistujia koko kevään 2020 ajan.

Ystävällisin terveisin,
Emma Saure
Psykologi (PsM), MSc, väitöskirjatutkija

puh. 0443035828