Kesä tulee, oletko valmis? Kesäajatuksia Syömishäiriöliitolta

Kuvassa oranssilla taustalla valkoinen piirretty pelkistetty aurinko, jonka alla on Syömishäiriöliiiton logo.
25.3.2024

Kesästä ei tarvitse nauttia

Muistutus kaikille kesänautiskelijoille ja ”nyt pitää nauttia, kun on kesä!” -huutelijoille:

Entä jos parasta kesästä nauttimista onkin olla nauttimatta kesästä? Olla tekemättä kesästä projektia tai suoritusta? Olla ja elää möllöttää menemään ja katsoa, minkälaisia kesäkokemuksia tänä kesänä tulee. Nauttia niistä siivuista, mitkä kohdalle sattuu, oli ne sitten yleisesti kesäisiksi miellettyjä tai ei.

Kesä kun on kuitenkin lopulta vain vuodenaika muiden joukossa – valoisampi ja (yleensä) lämpimämpi kuin muut, mutta ei automaattisesti mitään muuta.

Syömiseen liittyvät säännöt eivät poistu odottelemalla vaan harjoittelemalla

Jos esimerkiksi spontaani jäätelöpysähdys tai uinti julkisella uimarannalla on asioita, joista haluaisit kesällä nauttia, mutta syömiseen liittyvät päänsisäiset (typerät) säännöt tai omaan kehoon liittyvä häpeä estää tai pilaa näiden toteutumisen, tässä sinulle muistutus, lempeä sellainen:

Kesällä jäätelön syömisen ja uimarannalla uimisen harjoitteleminen on (yleensä) helpompaa/mahdollisempaa kuin muina vuodenaikoina. Suosittelemme lämpimästi.

Koska: Syömiseen liittyvät säännöt ja/tai omaan kehoon liittyvä häpeä kun ovat sellaisia asioita, jotka eivät itsestään muutu tai poistu olemasta. Ne eivät poistu odottelemalla, vaan harjoittelemalla, konkreettisen toiminnan kautta.

Lupa näkyä

Siltä varalta, että mietityttää:

Sinulla on lupa näkyä, kuulua, olla olemassa, ottaa tilaa, syödä jäätelöä ja käydä uimarannalla – ihan juuri sellaisena kuin kussakin hetkessä olet.

 

Katri Mikkilä
asiantuntija
Syömishäiriöliitto – SYLI