Kesäkunto – asiaa kesä(k)iloista, laihduttamisesta ja syömishäiriöistä

Kuvituskuva, jossa on auringonnousu ja puiden lehtiä.
12.8.2019

Mites hei se kesäkunto 2019? Miten sen kanssa kävi? Sylin virallinen kesäkunto-checklist tulee tässä.

Kehotuuletus

Tuuletitko kehoasi lämpimässä kesäilmassa? Pukeuduitko juuri niin lyhyisiin hihoihin ja lahkeisiin kuin sinusta oli kelin puolesta miellyttävää? Annoitko säärtesi, olkavarsiesi, ehkä jopa vatsa- ja selkänahkasi nauttia kesäilman väreilystä ilman (katseilta peittävää) tekstiilikerrosta? Veitkö kehosi järvi- tai meriveden viilentävään syleilyyn?

Tuuletitko kehoasi miettimättä ja murehtimatta, mitä joku muu sinun ulkoisesta olemuksestasi ja olemassaolostasi ajattelee?

Tuuletitko miettien ja murehtien, mutta tuuletit silti?

Vai jäikö kehosi vielä ilman tuuletusta? Olisit halunnut, mutta et vielä pystynyt?

Se on ihan ok. Uskon että pystyt siihen vielä.

Kesämaut

Pysähdyitkö matkan varrelle sattuneelle jäätelökioskille ja ostit tötterön? Lisäsitkö voita uusien perunoiden kylkeen? Etsitkö matoja herneenpaloista? Istuitko terassilla ja tilasit toisenkin tuopillisen? Söitkö mansikoita iltapalalla niin paljon, että yöllä heräsit kolmesti pissalle? Kääritkö juuri grillatun makkaran talouspaperiin ja dippasit sinappiin?

Nautitko kaikista ihanista kesämauista miettimättä ja murehtimatta, kuinka paljon on tai ei ole kaloreita, rasvaa, hiilihydraattia ja sokeria, olisiko vai eikö olisi pitänyt ja mitä tämän ihanan kesämaun nauttiminen elämältäni seuraavaksi edellyttää?

Nautitko miettien ja murehtien, mutta nautit silti?

Vai jäikö jokin sinulle rakas kesämaku vielä nauttimatta? Olisit halunnut, mutta et vielä pystynyt.

Se on ihan ok. Uskon että pystyt siihen vielä.

Oman näköinen kesäelämä

Pääsitkö lomailemaan ja rikkomaan arjen rutiineja vain koska on kesä ja loma ja se oli mahdollista? Valvoitko valoisaa kesäiltaa auringonnousuun asti? Kävitkö kuuntelemassa lempiartistisi keikkaa yhdessä muun festarikansan kanssa? Hiljennyitkö mökillä tai muualla luonnon rauhassa yksin tai läheisten kanssa?

Elitkö oman näköistä kesäelämääsi miettimättä ja murehtimatta, mitä kaikkea pitäisi ehtiä, elää ja kokea?

Elitkö miettien ja murehtien, mutta elit silti?

Vai jäitkö vielä tänä kesänä syömishäiriön sääntöjen vangiksi? Olisit halunnut tehdä, nähdä ja kokea, mutta syömishäiriön voima oli vielä sinua vahvempi? Et oikeastaan kunnolla edes huomannut kesää, koska syömishäiriön säännöt ovat samat vuodenajasta riippumatta?

Se on ihan ok. Uskon että pystyt siihen vielä.

Kesäkilot

Vietitkö kesää kehoasi tuuletellen, kesämakuja maistellen ja omannäköistä elämääsi eläen ilman, että edes muistit vaa-an olemassaoloa? Kiinnostaako sinua kesän loppuessa noin miljoona muu asia enemmän kuin vaa-an lukema ja siinä mahdollisesti tapahtuneet kesäkilomuutokset? Oletko onnellisen epätietoinen siitä, mikä painosi oli kesän alkaessa, ja aiotko jatkaa onnellisen epätietoista olotilaasi painosi suhteen tästä eteenpäinkin?

Entä pystytkö suhtautumaan neutraalisti, kun joku, edes vitsillä, mainitsee jotain kesäkiloista? Osaatko aktiivisesti olla lukematta kaikkia niitä laihdutusotsikoita, joita kohta syksyn ja arjen alkaessa on lehdet ja lööpit täynnä? Osaatko tuhahtaa välinpitämättömästi jokaiselle kesäkilopellelle ja jatkaa elämääsi kuin et kesäkilokeskustelunavausta olisi koskaan kuullutkaan/lukenutkaan?

Vai tarvitsitko vielä muistutusta siitä, että on olemassa paino, jossa juuri sinulla on hyvä olla, jossa juuri sinä voit fyysisesti ja psyykkisesti parhaiten? Että tämän painon saavuttaminen ei ole mahdollista, jos murehdit ja märehdit kesäkiloja tai painoasi ylipäätään? Että omaa juuri sinulle sopivaa painoa ei saavuteta laihduttamalla vaan laihduttamatta? Että ehkä juuri sinun kehosi tarvitsi niitä kesäkiloja voidakseen hyvin? Että juuri sinulle, kehollesi ja elämällesi parhaiten sopiva paino ei ole staattinen, muuttumaton luku vaan eletty elämä iloineen ja suruineen saa näkyä. Myös painossa.

Tarvitsetko vielä muistutusta siitä, että terveesti kehoonsa suhtautuva ei puhu (edes vitsillä) kesäkiloista?

Se on ihan ok. Uskon, että vielä tulee se päivä, kun et enää tarvitse näitä muistutuksia.

Kohti kesäkuntoa 2020

Tiedän, että sinusta voi tuntua, ettei yllä kuvaillun kaltaiset ajatukset katoa päästäsi koskaan. Ettet koskaan pääse yllä kuvaillulla tavalla täysillä nauttimaan kesäiloista ja siitä, miten ne mieltäsi ja kehoasi sykähdyttävät. Mutta uskon myös, että se on mahdollista. Kyllä, sinullekin.

Uskon, että pystyt siihen vielä.

Ehkä jo ensi kesänä kaikki on toisin. Tai ainakin askelta paremmin.

 

Katri Mikkilä, asiantuntija, Syömishäiriöliitto – SYLI ry

Arkistot

Archives

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *