Läheisten reaktiomallit syömishäiriöstä toipumisen tukena – osa 2

Läheisten reaktiomallit syömishäiriö
14.10.2019

Syömishäiriöiden yhteydessä puhutaan harvemmin eläimistä. Edellinen, tämä ja seuraava blogiteksti ovat kuitenkin omistettu eläimille. Meduusalle, strutsille, kengurulle, terrierille, sarvikuonolle, bernhardinkoiralle ja delfiinille.

Eläimet ovat metaforia ja kuvaavat erilaisia reaktiomalleja, joita syömishäiriötä sairastavien läheisillä voidaan tunnistaa. Eläinmetaforat ovat peräisin syömishäiriöiden perhepohjaiseen hoitoon keskittyvästä Maudsley-menetelmästä. Maudsley-menetelmään pääsee tutustumaan täällä.

Eläinmetaforat toimivat lähes kaikissa arjen vuorovaikutustilanteissa, ja jokainen tunnistaa niistä itsensä. Erityisen merkityksellisiä metaforat ovat syömishäiriötä sairastavan tukemisessa sekä oman käytöksen ja reaktioiden ymmärtämisessä.

Vuorovaikutuksen ansat

Läheisten on tärkeä ymmärtää, että syömishäiriö saa sairastuneen käyttäytymään järjettömiltä tuntuvilla tavoilla. Syömishäiriön voi nähdä etenkin sairauden alkuvaiheessa sairastuneesta erillisenä asiana. Näin sen aiheuttamaa käytöstä on helpompi sietää ja ymmärtää.

Läheinen reagoi syömishäiriökäyttäytymiseen usein vaistomaisesti. Sairastuneen kritisointi tai syyttely tai toisaalta mukautuminen syömishäiriökäyttäytymiseen eivät tue toipumista. Eläinmetaforien kautta vuorovaikutusta sairastuneen kanssa on mahdollista muokata tietoisesti toipumista tukevaan suuntaan. Kukaan ei kuitenkaan reagoi pelkästään yhdellä tavalla tai ole yksi tietty eläinmetafora. Läheisten toiminta ja reaktiot voivat vaihdella tilanteesta toiseen, ja sama henkilö voi käydä läpi monta reaktiomallia lyhyessäkin ajassa tai reagoida erilaisiin tilanteisiin eri eläinmalleilla.

Tässä tekstissä käsitellään seuraavia vuorovaikutusmalleja: sarvikuono ja terrieri

Sarvikuono – liian paljon suunnan näyttämistä

Sarvikuonoläheisellä vuorovaikutustilanteita sairastuneen kanssa sävyttää jyrämäinen ote ja vahva suunnan näyttäminen järkiperusteisiin vedoten.  On totta, että sairastunut tarvitsee läheiseltä tukea itselleen ja jämäkkyyttä syömishäiriötä kohtaan, mutta läheisen on syytä erottaa jämäkkyys jyrämäisyydestä. Läheisen jyrämäinen ote toimii ennemmin jarruttavana kuin rohkaisevana tekijänä syömishäiriöstä toipumisessa.

Syömishäiriö saa sairastuneen käyttäytymään ja ajattelemaan tavoilla, jotka usein läheisistä tuntuvat epäloogisilta ja järjenvastaisilta. Syömishäiriöön sairastuneen mielessä ajatukset näyttäytyvät kuitenkin tosina. Sarvikuonoläheinen ajattelutapa puolestaan on analyyttinen, ja sarvikuonoläheinen uskookin, että järkeä puhumalla voi auttaa sairastunutta toipumaan.

Sarvikuonoläheinen yrittää väitellä sairastuneen kanssa ja saada tämän uskomaan logiikkaan.  Syömishäiriön ajattelumallit kuitenkin toimivat eri tavalla kuin sarvikuonoläheisen logiikka: Syömishäiriö on taitava kääntämään asiat syömishäiriön kannalta edulliseen muotoon ja voittamaan sarvikuonoläheisen kanssa käydyt väittelyt syömishäiriön logiikalla.

Vuorovaikutustilanteissa sarvikuonoläheinen kokee turhautumista ja suuttumusta, kun sairastunut ei ota läheisen ajatuksia ja väitteitä vastaan. Turhautuminen voi saada läheisen kritisoimaan, määräilemään ja uhkailemaan sairastunutta. Sairastunut sen sijaan tuntee itsensä tilanteessa yksinäiseksi, torjutuksi ja väärinymmärretyksi, joka saa vastustamaan läheisen puheita entisestään.

Kun läheinen tunnistaa syömishäiriöäänen puhuvan, on hyvä viheltää tilanne poikki sen sijasta, että ryhtyisi väittelemään ja ”takomaan sairastuneelle järkeä”. Läheinen voi sen sijaan kertoa sairastuneelle, että huomaa sairastuneen puheessa syömishäiriön tuomia ajatuksia, mutta ei ole ryhtymässä väittelemään tai keskustelemaan syömishäiriön kanssa. Sairastuneen voi olla vaikea erottaa sairauden tuomia ajatuksia omista ajatuksistaan, joten on arvokasta, että läheinen auttaa sairastunutta tunnistamaan niitä.

Terrieri – jatkuvaa kritisointia

Terrieriläheisen on sisimmässään vaikea käsitellä ajatusta siitä, että toipuminen syömishäiriöstä vaatii kärsivällisyyttä sekä läheisiltä, että sairastuneelta itseltään. Terrieriläheinen kommunikoi syömishäiriöön sairastuneen kanssa ärhäkkäästi räksyttävän terrierin tavoin: Läheinen nalkuttaa, huomauttelee ja suusta pääsee sarkastisia kommentteja. Tämä käytös kumpuaa turhautumisesta ja kyynistymisestä syömishäiriöön. Läheisen voi olla haastavaa nähdä sairastuneen ponnistelut syömishäiriötä vastaan, ja läheinen kokee helpommaksi tarttua niihin asioihin, jotka sairastuneen käytöksessä näyttäytyvät läheiselle epäonnistumisina.

Terrierimäinen nalkuttaminen muistuttaa sairastunutta syömishäiriöäänestä, joka vahvistaa sairastuneen kokemaa huonommuutta. Sairauden tuomat säännöt, kiellot, syyllisyys ja häpeä ovat täyttäneet mielen, eikä jankuttava läheinen paranna olotilaa. Terrieriläheisen jatkuva kommentointi ja valittaminen laskee sairastuneen omanarvontuntoa entisestään ja saa sairastuneen väsymään vaatimusten sekamelskassa.

Syömishäiriöön sairastuneet ovat usein herkkiä havaitsemaan muiden ihmisten tunnetiloja. Läheinen voi olla varma, että hänen asiansa ja huolensa ei mene perille, jos se on sävyttynyt turhautumisella ja kyynisyydellä. Sairastunut mieluummin sulkee korvansa suojellakseen itseään.

Terrieriläheistä auttaa syömishäiriöiden vaiheikkuuden ymmärtäminen ja syömishäiriöiden vaatiman kärsivällisyyden omaksuminen. Lisäksi terrieriläheisen on hyvä pysähtyä etsimään keinoja ja mahdollisesti ulkopuolista tukea, joiden avulla omaa turhautumista voisi käsitellä turvallisesti.

 

Seuraava blogiteksti käsittelee bernhardinkoiraa ja delfiiniä, eli niitä reaktiomalleja joihin läheisen tulisi pyrkiä – jää kuulolle.

Sanna Kuittinen, koordinaattori SYLI-keskus Tampere

***

Huom! Tekstissä kuvattuja reaktiomalleja on meillä kaikilla. Joillakin on enemmän sarvikuonoa, toisilla terrieriä. Reaktiomallien tarkoitus ei ole aiheuttaa läheisille syyllisyyden tunteita eivätkä ne ole itsessään hyviä tai huonoja. Suhteessa syömishäiriöön reaktioiden merkitys kuitenkin muuttuu, ja siksi reaktiotavat on hyödyllistä tiedostaa itsessään. Omien reaktiomallien tunnistaminen on jo puoli voittoa!

Arkistot

Archives

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *