Syömishäiriöt elämässä – miten syömishäiriö vaikuttaa ihmissuhteisiin ja seksuaalisuuteen?

25.11.2019

Syömishäiriöt ja pulmallinen suhde omaan kehoon ja ruokaan heijastuvat monesti jollain tavalla myös ihmissuhteisiin ja seksuaalisuuteen. Syömishäiriö voi aiheuttaa kitkaa ihmisten välille, mutta toisaalta se voi tuoda hyvin konkreettisesti esiin sen, mitä toisesta välittäminen ehdoitta tarkoittaa.

Oletko joskus antanut syömishäiriön määrittää, osallistutko vaikkapa ystävän syntymäpäiville? Tai oletko ehkä joskus ajatellut, että minusta voi pitää vasta sitten, kun olen jotain muuta kuin nyt olen? Syömishäiriö on taitava painamaan itsetuntoa alas ja keksimään syitä, miksi vetäytyä ihmissuhteista.

Vuorovaikutukseen voimaa avoimuudesta

Syömishäiriö ei halua paljastua. Läheisillekin ihmisille, niin perheelle, ystäville kuin kumppanillekin voi olla vaikeaa olla rehellinen sairaudesta ja sen oireista. Voi syntyä halu suojella läheistä ihmistä, tai toisaalta mieltä voi painaa pelko siitä, että mitä jos en tulekaan ymmärretyksi? Omia tunteita voi olla vaikea tunnistaa ja tunneilmaisut voivat muuttua, joten ei ole ihmekään, että niistä avautuminen muille voi tuntua vaikealta. Samaan aikaan läheisillä on usein tunne, että tekisi mieli auttaa jotenkin, mutta mieli täytyy kysymyksistä -Mitä sanon? En kai vaan pahenna tilannetta? Suuttuukohan se minulle? Vuorovaikutussuhde saa uusia piirteitä, joissa keskeisenä piirteenä on epävarmuus. Rohkaisen kääntämään tämän epävarmuuden avoimuudeksi: kysymään, kuuntelemaan ja olemaan läsnä.

Parisuhde ja syömishäiriö

Syömishäiriöön sairastuneen voi olla vaikea uskoa, että voisi tulla rakastetuksi tai että olisi kelpaava parisuhteeseen. Että olisi kelpaava vasta, kun olisi jotain muuta kuin mitä on nyt. Riitänkö tallaisena? Olenko arvokas ja rakastettava?

Parisuhde on itsensä paljastamista kaikkine puolineen ja parisuhteessa näkee myös toisen kolhut ja kipuilut lähempää kuin kukaan. Syömishäiriö voi heijastua parisuhteeseen monin eri tavoin. Parisuhteen vuorovaikutus voi muotoutua uudelleen, kun rakkaus ja huoli kumppanin voinnista sulautuvat toisiinsa. Syömishäiriö voi esimerkiksi alkaa tahdittamaan myös syömishäiriöön sairastuneen puolison arkea. Puolisot voivat etääntyä toisistaan syömishäiriön tuomien haasteiden myötä, mutta toisaalta puolisoiden yhteenkuuluvuuden tunne voi myös kasvaa sairauden kohtaamisen kautta.

Kumppanin avulla voi myös oppia huomaamaan hyviä asioita itsessä ja arvostamaan omaa kehoa enemmän. Syömishäiriön oireiden ja vaikutusten käsittäminen sekä toisen kunnioittaminen on merkityksellistä molempien kannalta. Onhan siinä suuri ero, näkeekö kumppanin sairauden kautta pelkkänä syömishäiriönä, vai samanveroisena ja arvokkaana ihmisenä, jolla on sairaus. On hyvä muistaa, että kummankaan ei tarvitse yrittää pärjätä tilanteessa yksin, vaan myös ulkopuoliseen apuun tukeutuminen on tärkeää.

Entä se seksuaalisuus sitten?

Syömishäiriöihin liittyy yleensä haaste sallia kivoja asioita ja mielihyvää itselle. Arvottomuuden tunteella ja kielteisillä ajatuksilla omasta kehosta on usein väistämättä vaikutuksia myös seksuaaliseen haluun. Nautinto voi tuntua vieraalta ja joltain sellaiselta, joka ei kuulu minulle.

Läheisyys toisen ihmisen kanssa voi tuntua vaativalta ja itsetunnon aleneminen voi tuoda ajatuksia siitä, ettei olisi läheisyyden arvoinen. Syömishäiriöön liittyvä itsensä rakastamisen vaikeus voi saada tuntemaan, ettei voisi toisenkaan ihmisen mielestä olla rakastettava ja haluttava.

Syömishäiriöllä on usein vaikutuksia ihmissuhteisiin ja seksuaalisuuteen, mutta vaikutusten tiedostaminen auttaa käsittelemään haasteita. On tärkeää antaa itselle ja omalle keholle aikaa ilman pakkoa mihinkään. Itsensä rakastaminen voi olla haastavaa ja tuntua kaukaiselta, mutta usko siihen, että rakkaus itseen ja omaan kehoon voi kehittyä, on jo merkittävä askel.

Sanna Kuittinen, koordinaattori, SYLI-keskus Tampere

Arkistot

Archives

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *