Syömishäiriön sairastaminen ja seksuaalinen halukkuus

mustalla taustalla valkoinen alue, jolla tekstiä
24.2.2022
Syömishäiriön sairastaminen voi vaikuttaa käsitykseen seksuaalisuudesta ja seksiä kohtaan koetusta mielenkiinnosta monin tavoin. Kaikkien ei tietenkään tarvitse olla kiinnostuneita seksuaalisuudesta, seksistä, harrastaa seksiä itsensä tai toisten kanssa, mutta:
mitä jos syömishäiriö on sekoittanut käsityksen omasta seksuaalisuudesta ja seksiin liittyvistä haluista/tarpeista niin hyvin, että sitä ajattelee olevansa elämään tyytyväinen ilman seksuaalista intiimiyttä itsen tai toisten kanssa? Tällainen uskomus voisikin siis olla syömishäiriön mahdollistama ja hidastaa toipumista 
 

Seksuaalisen halukkuuden heikentyminen

 • Syömishäiriötä sairastavilla on keskimääräistä enemmän seksuaalisen halun heikentymistä, mikä voi vaikuttaa myös parisuhteen laadun heikkenemiseen tai kiinnostukseen muodostaa romanttisia tai intiimeitä ihmissuhteita.
 • Noin 75 %:lla syömishäiriötä sairastavista on seksuaalisuutta haluttomuutta ja yli puolella seksuaalisuuteen liittyvää ahdistuneisuutta sekä noin 50 % elää ilman kumppania.
 • Miehillä ilmenevä syömishäiriöoireilu sisältää naisten syömishäiriöoireilua tyypillisemmin anabolisten steroidien käyttöä, joka voi vaikuttaa seksuaalitoiminnan häiriintymiseen.
 • Syömiskäyttäytymisen, ruokahalun ja sukupuolihormonien välillä on havaittu yhteyksiä.

Mites ruokapuoli?

Oman seksuaalisuuden käsittämiseen ja seksuaalisen halukkuuden heräämiseen liittyy keho- ja minäsuhteen asioita eikä niitä ole tarkoitus vähätellä, mutta jos kiinnitetään huomio hetkeksi ruokapuoleen niin eikös vaan, että syömishäiriöstä toipumiseen tarvitaan syömiskäyttäytymisen muuttumista ja ravitsemustilan elpymistä? Nämä taas vaikuttavat mm. seksuaalisen halukkuuden heräämiseen.
 
Seksuaalisuuden ulottuvuutta ei tarvitse pitää itselleen merkittävämpänä toipumisessa, mutta: mitä jos syömishäiriöstä toipuminen ei ole vielä edennyt syömisen muutosten suhteen tilanteeseen, joka mahdollistaisi elimistön toimintamekanismien puolesta myös seksuaalisen kiinnostuksen ja halujen heräämisen?

 

Rehellisyys itseä kohtaan (?) ruokapuolen asioissa voi jeesata myös seksuaalisuuteen liittyvien tuntemusten ja ajatusten käsittelyssä syömishäiriöstä toipuessa.

 

Anna Penttilä
viestintäkoordinaattori
Syömishäiriöliitto – SYLI

Arkistot

Archives

2 vastausta artikkeliin “Syömishäiriön sairastaminen ja seksuaalinen halukkuus”

 1. Joo kyllä seksuaalisuus on myös asia, johon sairauden myötä kehittyy vääristynyt suhde – uusi ”normaali”, samoin kuin vaikkapa liikuntaan tai ihmissuhteisiin. Sitten käy helposti niin, että omaan seksuaaliseen tilanteeseensa tyytyy, eikä yhteyttä sairauteen näe. Jos oman seksuaalisen puolensa on ehtinyt jo pahoin kadottaa tai sellaista ei ole vielä päässyt kehittymään, ei seksuaalisuuden herääminen ole välttämättä toipumisessa kovin keskeistä.

  Mutta se voisi olla! Jos miehellä alkaa ilmetä seksuaalielämän häiriöitä, on todellakin syytä kysyä, että mites se ruokapuoli? Syömishäiriö voi oireilla tavoilla mitä ei osaisi kuvitellakaan. Seksuaalielämän korjaaminen olisi loistava kannustin syömishäiriöstä toipumiseen monelle seksuaalisuutensa tai seksielämänsä kadottaneelle. Sitä ennen vain pitäisi huomata taustalla piilevä syy-seuraussuhde.

  Muistuupa mieleeni eräs kuulemani ikämiehen viisaus – jos sen tähän vähän sievempää kieltä käyttäen tiivistäisin: ilman energiaa ei lamppu loista, eikä lippu liehu 🙂

  • No just näin: ei syömishäiriöoireilun monipuolisuutta pysty ennalta hahmottamaan ja varmaan just se vaikuttaa siihen, että seksuaalisuuden asioita ei välttis osaa liittää syömishäiriön sairastamiseen eikä siten myöskään kaivata sen ”heräämistä” toipumisessa.
   Kuulemasi viisaus on kyllä aivan paikallaan tässä kohtaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *