Syömishäiriöt elämässä – läsnä myös vaatekaapissa?

Vaatteita roikkumassa vaaterekissä näyteikkunassa.
18.11.2019

Syömishäiriöt ja pulmallinen suhde ruokaan ja omaan kehoon ovat asioita, jotka vaikuttavat ihmisen elämässä moneen. Syömishäiriöt kaventavat ihmisen rohkeutta olla mitä tämä aidosti on, saa ihmisen pienentämään itseään ja häivyttämään itseään näkymättömiin.

Onko syömishäiriö koskaan sanellut pukeutumisvalintojasi? Oletko koskaan ajatellut, että et voi tai ansaitse pukeutua lempiväreihisi, kietoutua lämpimiin neuleisiin talven viimojen tullen tai herättää huomiota asuvalinnoillasi? Onko oma mieliteko sinulle riittävä peruste pukeutua haluamallasi tavalla vai koetko, että sinulla ei ole oikeutta olla mielitekoja ollenkaan? Onko syömishäiriö pakottanut sinut piiloutumaan suuriin, säkkimäisiin vaatteisiin pyrkien piilottamaan myös persoonasi mukanaan? Jos näin on, et varmasti ole kokemuksiesi kanssa yksin.

Välttämätön paha?

Syömishäiriötä sairastava tai syömisellään oireileva on usein hukassa oman kehonsa kanssa. Jatkuva tyytymättömyys omaan kehoon piinaa mieltä siinä määrin, että pukeutumisesta tulee välttämätön paha – ei niinkään arkea ilostuttava aihe, jolla on lupa myös oman halun mukaan leikitellä. Sen sijaan että pukeutumisella haluttaisiin herättää kanssaihmisten huomiota, sairastava toivoo usein, että kunpa kukaan ei vaan näkisi häntä. Syömishäiriö saattaa vaatia sairastunutta mahdollisimman askeettiseen elämäntyyliin, johon esimerkiksi uusien vaatteiden ostaminen ei kuulu. On pärjättävä pienellä, vaikka uudet kengät olisivatkin talven kylmyyttä vastaan täysin perustellut.

Ostamista peilataan usein tarpeisiin, joiden pohjalta päätös ostoksen kannattavuudesta tehdään. Koska syömishäiriötä sairastavalla omien tarpeiden tunnistaminen sekä erityisesti niiden itselle salliminen ja niihin luvan antaminen on vaikeaa, voi olla, että sairastava tarvitsee läheisiltään pontevaa kannustusta muun muassa säänmukaisten vaatehankintojen tekemisessä. Myös pukeutuminen on tapa pitää huolta itsestä ja omasta hyvinvoinnista ja jokaisella on oikeus pukeutua itseään miellyttäviin ja säältä suojaaviin vaatteisiin.

Ostaminen vaikuttaa mieleen hyvässä ja pahassa

Toisaalta vaatteet ja niiden toistuva, jopa pakonomainen ostaminen voivat olla koukuttava keino purkaa hankalaa suhdetta omaan kehoon ja yritys ratkaista jatkuvaa tyytymättömyyden tunnetta omaan itseen ja elämäntilanteeseen. Maailmassa, jossa elämme, ostamiseen ja kuluttamiseen kannustaminen on vahvasti läsnä. Uuden ostamiseen liitetään mainosten maailmassa vahvoja mielikuvia hyvinvoivasta ihmisestä ja onnellisesta elämästä. Ei siis ole ihme, että esimerkiksi uusien vaatteiden ostaminen tuntuu ratkaisevan jotain hukassa olevasta olotilasta. Ehkä noiden farkkujen ostamisen myötä oloni kevenee?

Shoppailureissu, hetken mielijohteestakin tehty, saattaa luoda kaivatun kiintopisteen repaleiseen ja tahmaiselta tuntuvaan arkeen. Harmillista on, että usein ostamista ja loputonta hamstrausta seuraa mielialan lasku ostomorkkiksen muodossa. Joskus voi käydä niin, että liika ostaminen alkaa ahdistaa, mutta sitä ei pysty lopettamaan. Myös lisääntynyt rahan kuluminen huolettaa ja vahvistaa entisestään huonommuuden ja häpeän kokemuksia.

Sinä saat näkyä

Kannustan sinua pohtimaan sitä, mihin ajattelet oman hyvinvointisi, jaksamisesi tai voimavarojesi perustuvan. Pohjautuvatko ne ostovoimaan ja materiaan vai kenties ihmissuhteisiin ja mielekkäisiin arjen puuhiin elämässä? Toisaalta tutkaile myös lempeästi omaa suhdettasi pukeutumiseesi ja leikittele edes ajatuksen verran sillä, että kuuntelet omia mielitekojasi pukeutumisen suhteen. Sinä saat näkyä ja olla oma itsesi, myös asu- ja tyylivalintojen muodossa. Hyvinvointi ei perustu rahaan tai materiaan vaan se rakentuu jostain paljon syvemmästä – ehkä ennen kaikkea kyvystämme olla läsnä itsessämme ja tunteissamme kaikkein vaikeimpinakin hetkinä.

Niina Pitkänen, koordinaattori, SYLI-keskus Kuopio

Arkistot

Archives

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *