Hyödyllistä tietoa läheisille

Tältä sivustolta löydät tietoa siitä, miten toimia, kun syömishäiriö tulee mukaan elämään.

Saat tietoa siitä, miten syömishäiriön voi tunnistaa, miten ottaa huoli puheeksi, mistä voi hakea apua ja miten toimia läheisen oireilun kanssa.

Miten syömishäiriö vaikuttaa sairastuneeseen?

Syömishäiriö voi muuttaa sairastuneen käyttäytymistä monin tavoin. Syömishäiriö vaikuttaa aivojen toimintaan ja muuttaa ajatusmaailmaa. Ajatusmaailma voi muuttua jäykemmäksi ja mustavalkoisemmaksi. Käytös saattaa olla vihamielistä, varsinkin, jos syömishäiriöoireiluun yritetään puuttua. Sairastunut saattaa eristäytyä muista ja aiemmin tärkeät asiat, harrastukset ja ihmiset jäävät toissijaisiksi syömishäiriöoireilun alle. Läheisestä saattaa tuntua kuin tuttu ihminen häviäisi jonnekin tavoittamattomiin.

Listan tyypillisistä syömishäiriön oireista löydät täältä.

Mistä syömishäiriöt johtuvat?

Syömishäiriön oireilla on sairastuneelle jokin tarkoitus. Taustalla voi olla esimerkiksi mielen kuormitusta, turvattomuutta tai muuta pahaa oloa, jonka käsittelemiseksi ei ole hyvinvointia tukevia keinoja. Syömishäiriön oireet tuntuvat tarjoavan tähän ratkaisun. Sairastunut on usein itse hyvin voimaton oireiden kanssa, eikä hän ole tahallaan hankala. Lisätietoa syömishäiriöistä löydät täältä.

Tulosta: