Ruokailujen tukeminen
Ruokahetket ovat usein hyvin raskaita sekä sairastavalle, että häntä tukevalle läheiselle.
Tästä osiosta löydät joitakin asioita, joiden on huomattu olevan avuksi ruokailutilanteissa.
Ruokahetket ovat usein hyvin raskaita sekä sairastavalle, että häntä tukevalle läheiselle.
Tästä osiosta löydät joitakin asioita, joiden on huomattu olevan avuksi ruokailutilanteissa.
Tämä osio soveltuu erityisesti sellaisiin syömishäiriön muotoihin, joissa sairastunut rajoittaa syömistään. Ohjeet perustuvat perhepohjaisen hoitomalliin, eli ns. Maudsley-malliin.
On tärkeää, että sairastuneen ruokailua tukeva henkilö on itse vakuuttunut tai ainakin näyttää ulospäin siltä, että sairastuneelle tarjolla olevan ruuan syöminen on täysin turvallista. Tukihenkilön epävarmuus tai kauhistelu esimerkiksi annoskoon tai eri ruoka-aineiden suhteen lisää myös sairastuneen kauhua ja vastustusta. Sinä annat luvan syödä, kun syömishäiriö yrittää kieltää sen!
Sairastunut tarvitsee turvan tunnetta uskaltaakseen syödä. Lyhyet, lempeät kehotukset toimivat yleensä parhaiten. Hyviä lauseita turvallisuuden tunteen lisäämiseksi ovat esimerkiksi:
Kannattaa muistaa, että mitä enemmän syömishäiriötä haastetaan (esimerkiksi normaalilla annoskoolla tai pelkoruualla), sitä suurempi meteli ja vastustus siitä seuraa. Sairastunut voi yrittää provosoida sinua hermostumaan esimerkiksi haukkumalla ruokaa tai sinua, jotta voisi lähteä pois ruokapöydästä. Väittelyyn houkuttelu on myös erittäin tavallista. Jos sairastunut tai sinä itse kiihdytte liikaa, kannattaa ottaa aikalisä. Tästä ei kannata keskustella enempää, nyt syödään loppuun ja puhutaan myöhemmin.
Ruokailutilanteesta pyritään poistamaan asiat ja keskustelunaiheet, jotka usein vain pahentavat tilannetta. Tällaisia ovat mm.
Sairastuneen kokemaa pelkoa ja ahdistusta ruokapöydässä voi yrittää vähentää harhauttamalla, eli antamalla sairastuneelle muuta ajattelemista tai huomion kohde. Harhautuksena voi toimia esimerkiksi
Ruokailua tukevan on syytä olla tarkkana ruokapöydässä huijaamisyritysten varalta. Sairastunut saattaa yrittää ruokailun aikana kiinnittää huomiosi jonnekin muualle, jonka aikana hän esimerkiksi yrittää piilottaa ruokaa hihoihin, taskuihin, alushousuihin tai pöydän alle, pyyhkiä rasvan tai salaatinkastikkeen vaatteisiinsa, pöytäliinaan tai hiuksiin tai antaa ruokaa lemmikille.
Sairastunut saattaa sotkea lautasensa niin, että näyttää siltä kuin hän olisi syönyt enemmän kuin oikeasti on vatsaan päätynyt. Hän voi murustella syötävät leivät pitkin pöytiä tai kuoria perunat tai hedelmät mahdollisimman paksusti, jotta syötävää jäisi vähemmän. Hän voi yrittää laimentaa jääkaapissa olevia avatuissa pakkauksissa olevia juomia huomaamattasi.
Huijaamiseen kannattaa puuttua lempeästi mutta määrätietoisesti kertomalla omista havainnoistaan ja toteamalla, ettei tällainen voi jatkua. Myös tilaisuudet huijaamiseen kannattaa minimoida. Jos sairastuneen annetaan jatkaa huijaamista ajatellen, että näin vältetään yhteenotto, se palkitsee häntä syömishäiriökäyttäytymisestä ja yleensä vain lisää yrityksiä. Huijaamista voi yrittää vähentää
Korjaavat toimenpiteet tehdään päättäväisesti mutta ystävällisesti, sillä syöminen on välttämätöntä enkä voi antaa syömishäiriön estää sitä – ei vihaisesti koska kerran temppuilet tuolla tavalla!
Aina syöminen ei vain onnistu. Yksi huonosti mennyt ruokailu ei ole katastrofi, mutta tavoitteeksi kannattaa kuitenkin ottaa, että seuraavalla kerralla sairastunut syö enemmän.
Huonosti sujuvia ruokailuja silmällä pitäen kannattaa miettiä etukäteen muutama varasuunnitelma, joiden sisältö riippuu tilanteesta ja sairastuneen fyysisestä kunnosta. Jos ja kun varasuunnitelman joutuu ottamaan käyttöön, tärkeintä on näyttää siltä, että tiedät tismalleen mitä olet tekemässä.
Alla erilaisia mahdollisia varasuunnitelmia. Sopiva sisältö riippuu tilanteesta ja sairastuneen fyysisestä kunnosta.
Jos varasuunnitelmaan siirrytään, sen ei pidä vaikuttaa rangaistukselta, vaan välttämättömältä seuraukselta sairastuneen hengen ja terveyden turvaamiseksi. Sairastuneelle voi hyvin sanoa: Tämä on alussa vaikeaa, mutta muuttuu kerta kerralta helpommaksi.
Ruokailujen tukeminen ei lopu viimeiseen suupalaan, sillä sairastunutta saattaa ahdistaa syöty ruokamäärä. Sairastunutta ei pitäisi jättää yksin heti ruokailun jälkeen vaan valvontaa kannattaa jatkaa, sillä tunnepuuskat ja itsensä vahingoittaminen ovat mahdollisia. Osalla esiintyy tyhjentäytymiskäyttäytymistä (oksentelua, ulostuslääkkeitä tms.), ja silloin vessakäynnit on syytä estää tunnin ajan. Myös pyrkimystä pakkoliikuntaan voi esiintyä ja myös se tulee estää.
Ruokailun jälkeen huomion voi suunnata pois syömishäiriöajatuksista esimerkiksi
Tutkimusten mukaan toipumisen aikana syömishäiriön aiheuttamat fyysiset, sosiaaliset ja emotionaaliset oireet häviävät ensin, mutta käyttäytymisen ja ajatuksen tasolla muutoksiin menee kuukausia, jopa yli vuosi siitä, kun ravitsemustila on korjaantunut. Ei kannata siis olettaa, että ruokailujen tukeminen olisi ensimmäinen asia, josta voisi toipumisen aikana tinkiä!
Vastuun siirtämistä sairastuneelle ei voi tehdä ennen kuin hän on lopettanut huijausyritykset, rajoittamisen ja kompensoinnin, sekä suhtautuu ruokailuun positiivisemmin. Tässä läheisen on hyvä muistaa, että tuen tarve muuttuu ajan kanssa. Alussa ruokailut voivat olla tuskallisia ja ahdistavia niin sairastuneelle kuin tukena olevalle läheisellekin, mutta ne muuttuvat matkan varrella helpommiksi.
Ruokailujen tukeminen | Mielenterveystalo.fi
Tervetuloa läheiselle suunnattuun syömishäiriön omahoito-ohjelmaan! | Mielenterveystalo.fi