Syömishäiriö tulee usein ratkaisuyritykseksi johonkin hankalaan tilanteeseen tai tunteeseen. Uskaltaakseen luopua oireilusta, tulee sairastavalla olla riittävästi turvaa ulkopuolelta.
Turvallisen toipumisympäristön tunnusmerkkejä
- Ei vertailla annoksia.
- Ei puhuta kaloreista tai ravintoaineista.
- Ei mitata, punnita ruokia tms.
- Ei puhuta ulkonäköön liittyvistä asioista, ei arvostellen, ei kiitellen, ei mitenkään.
- Ei kommentoida toisten syömistä millään tavalla. Ei hämmästellen ruoan määrää, ei sisältöä.
- Ei hämmästellä syömisen vaikeutta tai toisaalta kiitellä onnistumisesta.
- Ei puhuta omista laihdutusyrityksistä, kuntokuureista, dieeteistä, tai ruokavalioista, joilla pyritään tiettyyn kehon malliin tai koostumukseen.
- Pyritään pitämään tilanne mahdollisimman neutraalina.
- Syödään yhdessä ruokapöydän ääressä.
- Pidetään kiinni sovitusta ateriamallista (jos sellainen on).
Jos joku sairastavan lähipiiristä ei pysty sitoutumaan näihin sääntöihin on aiheellista miettiä, onko tarpeellista sulkea tämä ihminen joksikin aikaa ulkopuolelle. Ikävä kommentointi voi merkittävästi vaikeuttaa toipumista.
Tunteiden kohtaaminen
Syömishäiriö ja sen vaatimusten noudattaminen tuo sairastuneelle turvan tunnetta. Syömishäiriön sanelemien sääntöjen rikkominen aiheuttaa sairastuneessa usein voimakkaita tunteita, kuten ahdistusta, pelkoa, turvattomuutta tai syyllisyyttä. Sairastunut on usein hyvin voimaton näiden voimakkaiden tunteidensa kanssa.
Syömishäiriöstä toipuminen vaatii, että oppii kohtaamaan omat hankalat tunteensa, olemaan niiden kanssa ja toimimaan niistä huolimatta. Varsinkin alkuun sairastunut tarvitsee tähän tukea ja apua ulkopuolelta. Sairastava tarvitsee jonkun, joka on vahvempi kuin sairauden ääni. Sinä voit olla se, joka pakottaa syömään enemmän tai välttämään kompensaatiokäyttäytymistä (oksentamista, pakkoliikuntaa yms.) ja vie näin syyllisyyden sairastavalta pois.
Sinä annat luvan siihen, minkä syömishäiriö kieltää.
Lempeä jämäkkyys
Paras tapa olla tukena on pysyä rauhallisena ja lempeän jämäkkänä turvan tarjoajana. Jos pystyt ottamaan vastaan sairastavan vaikeat tunteet, voi hän itsekin alkaa hiljalleen luottaa siihen, että tunteet eivät ole vaarallisia, eikä niistä mene rikki. Tunteet eivät vahingoita sinua, eivätkä häntä. Niiden voi antaa tulla ja olla, mutta toimia silti itselleen parhaalla tavalla, eli syömishäiriön vaatimuksia vastaan. Pikkuhiljaa tunteiden aallokko tyyntyy, kun niitä vastaan ei taistele.
On hyvä muistaa, että antamalla periksi ruokien määrästä, laadusta tai aikataulusta annat periksi syömishäiriölle, et sairastavalle. Uskalla olla läheisesi puolella.
Lähteet ja lisätietoa
Ruokailujen tukeminen | Mielenterveystalo.fi
Tervetuloa läheiselle suunnattuun syömishäiriön omahoito-ohjelmaan! | Mielenterveystalo.fi