Kannanotto: Kehorauha on jokaisen oikeus – myönteisyys on yhteydessä hyvinvointitekoihin

Oranssilla pohjalla valkoinen "post-it" -lappu jossa lukee Kannanotto
8.11.2021

Kannanotto julkaistu Aamulehdessä 30.10.2021

Pitää polttaa nämä pullan kalorit illalla lenkillä!” “Oletpa vähän päässyt pyöristymään!” Olet laihtunut, näytät hyvältä!” Otahan kakkua, sinulla on siihen varaa!” 

Tällaiset kommentit ovat varmasti kaikille tuttujaRuoan ja kehojen kommentointi on meille arkipäivää – soimaamme muutoksia omissa kehoissamme, kommentoimme työpaikan kahvihuoneen pullatarjoilun energiasisältöjä ja kehumme läheisiämme pudotetusta painosta. Huomautuksilla tarkoitetaan usein hyvää tai ne mielletään harmittomiksi. Todellisuudessa kehoihin, painoon ja ruokaan kohdistuvat lohkaisut voivat olla vahingollisia.  

Kun kehumme laihtumisesta, soimaamme lihavia kehoja tai paheksumme herkuttelua, tulemme samalla kertoneeksi, mikä on “hyvää” ja “oikein”. Kritisoidessamme omaa ulkonäköämme viestimme ympäristöömme, että emme kelpaaLähetämme viestin, että vain nykyisten kauneusihanteiden mukaiset, hoikat ja vammattomat kehot saavat näkyä. 

Kehorauha tarkoittaa jokaisen oikeutta olla oma itsensä omassa kehossaan, valitsemallaan tavalla. Ympärillä olevien ihmisten tulisi kunnioittaa tätä oikeutta. Kehorauha edistää kehonkuvan myönteisyyttä, joka on tutkitusti yhteydessä hyvinvointitekoihin. Huolehtisitko itse mieluummin kehosta, josta välität, kuin kehosta, jota vihaat?  

Moni tuntuu ajattelevan, että kehorauha on puolustuspuheenvuoro “kansalliselle ylipaino-ongelmalle, ja sillä oikeutetaan epäterveellisyyttä. Terveyttä ei kuitenkaan voi päätellä painosta eikä erilaisten kehojen tai syömisten arvostelu paranna kansanterveyttä, vaan lisää kehonkuvan ongelmiaUnohdamme, että kansanterveys ja oikeus olla oma itsensä ovat kaksi eri asiaa eikä niitä tulisi sekoittaa. Kehorauha on ihmisoikeuskysymys: siinä on kyse itsensä hyväksymisestä, lempeästä suhtautumisesta erilaisiin kehoihin sekä oikeudesta tasa-arvoon.

Kehorauhan edistämisen voi aloittaa omasta ympäristöstään: tuottamalla itse positiivista kehopuhetta ja hylkäämällä ahtaat kehomuotit.

Olet tervetullut osallistumaan maksuttomaan Älä mahdu muottiin kuvaukseen, joka järjestetään Tampereella 12.11. ja Oulussa 13.11.
Tule mukaan juhlistamaan erilaisia kehoja ja kokemaan voimaannuttava hetki oman kehon parissa, ammattivalokuvaajan turvallisissa ja osaavissa käsissä. Me emme mahdu muottiin, älä mahdu sinäkään!

Anni Rekilä
koordinaattori
Syömishäiriöliitto
Pohjois-Suomen SYLI-keskus 

Kirsti Sippel
koordinaattori
Syömishäiriöliitto
Tampereen SYLI-keskus