Vuosi 2019 on poikien ja miesten

5.2.2019

Vuoden 2019 teema Syömishäiriöliitossa on poikien ja miesten syömishäiriöt. Haluamme tänä vuonna nostaa esiin erityisesti poikien ja miesten näkökulmaa syömishäiriöistä puhuttaessa. Haluamme tämän teemavuoden voimin omalta osaltamme rikkoa tyypillistä ennakkoluuloa, jossa syömishäiriö nähdään vain nuorten naisten sairautena.

Poikien ja miesten osuus kaikista syömishäiriöön sairastuneista arvioidaan olevan n. 10 – 20 %. Ahmintahäiriöön sairastuneissa poikien ja miesten osuus on selvästi suurempi, n. 1/3. Luvut ovat suuntaa antavia, koska tiedetään myös, että poikien ja miesten syömishäiriöiden alidiagnosointi on yleistä. Alidiagnosoinnille on monia syitä. Ahtaat ja vahvasti naisnäkökulmasta tehdyt diagnoosilokerot eivät varmasti ole niistä vähäsimpiä. (Puhumattakaan nyt siitä, kuinka moni syömishäiriö ylipäänsä, sukupuolesta riippumatta, jää tutkimusten ja tilastojen ulkopuolelle, koska diagnoosikriteerit eivät täyty.) 

Poikien ja miesten syömishäiriöoireilun yleisyydestä Suomessa tuoreinta tietoa antaa kutsuntaikäisille pojille tehty MOPO-tutkimus, jossa syömishäiriöoireilua todettiin olevan 14 %:lla tutkimukseen osallistuneista (n=922). Lähes puolella heistä oireiluun liittyi ylipaino. Tyypillisiä oireita olivat jatkuva laihduttamisen ajatteleminen ja pelko syömisen hallinnan menettämisestä. Kutsuntoja edeltävässä lääkärintarkastuksessa yhdelläkään tutkittavalla ei kuitenkaan oltu diagnosoitu syömishäiriötä. (Suomenkielinen artikkeli ko. tutkimuksesta luettavissa täällä.)

Syömishäiriö ei ole vain tyttöjen ja naisten sairaus. Valtaosa meidän toiminnassamme mukana olevista on kuitenkin tyttöjä ja naisia. Someseuraajistamme n. 95 % on tyttöjä tai naisia. Toivomme, että tämän teemavuoden myötä yhä useampi syömishäiriöön sairastunut poika ja mies uskaltautuu toimintaamme mukaan, jakamamme tiedon äärelle ja tarjoamamme tuen pariin. Toivomme, että tämä teemavuosi rohkaisee yhä useampaa poikaa ja miestä tunnistamaan ja tunnustamaan oman syömishäiriöoireilunsa ja hakemaan apua. Toivomme myös, että yhä useampi ihmisiä työkseen kohtaava muistaa syömishäiriön mahdollisuuden poikia ja miehiä kohdatessaan.

Starttaamme poikien ja miesten teemavuoden videomateriaalilla, joiden toteuttamiseen olemme saaneet rahallista tukea Minela-säätiöltä sekä Ville Niemen Anorexia-esityksen tuotoista. Luvassa on kymmenen alle minuutin pituista videota, joissa syömishäiriöajatuksiaan kanssamme jakaa ihkaoikea mies! Videoiden julkaisupäivä on lauantai, ensimmäinen video tulee julki lauantaina 9.2. Jaamme videot Youtubessa, Facebookissa ja Instagramissa.

***

HUOM! Tässä tekstissä on käytetty vahvaa binääristä sukupuolijaottelua. Tarkoituksemme ei ole unohtaa sukupuolen moninaisuutta. Päinvastoin, toivomme tämän teemavuoden rohkaisevan poikien ja miesten lisäksi kaikkia, sukupuolesta riippumatta, tunnistamaan ja tunnustamaan mahdollinen syömishäiriöoireilu itsessään.