Tieto vammaisten kehonkuvasta on puutteellista

25.3.2024

Tieto eri tavalla vammaisten ja samanaikaisesti syömishäiriötä sairastavien ihmisten kehonkuvasta on puutteellista.  Syömishäiriön sairastamiseen ei välttämättä liity kehonkuvan vääristymistä. Kehonkuvan häiriintymisen ja syömishäiriöiden välillä on kuitenkin myös yhteyksiä.

Vammaisten kokemuksia kehonkuvasta

Alla on poimintoja katsauksesta (2014), joka koosti yhteen tutkimuksia, jotka käsittelivät vammaisten kokemuksia syömishäiriöistä ja kehonkuvasta

Kehonkuvan kokemuksen tunnistettiin kohderyhmässä olevan yhteydessä mm. ilman näköaistimusta tapahtuvaan kehonkuvan rakentamiseen, pyrkimyksiin kehon koon kontrollointiin keinona kompensoida vammaa ja kehonormista kertovien kulttuuristen viestien välittymiseen kokijalle.  

  • Syömishäiriöstä voi tulla vamman kompensointimekanismi, jolloin kyse voi olla koetusta tarpeesta vaikuttaa yhteiskunnan normiin sopivammalta.
  • Syömishäiriön laukaisevia tekijöitä paikannettiin kommentteihin, jotka kehottivat laihduttamiseen. Kommentit toimivat yhteiskunnallisten viestien välittäjinä, jotka ns. tiedottivat normin mukaisesta kehon muodosta ja koosta.
  • Näköaistiltaan vammautuneet henkilöt tukeutuivat muiden “näkeviin silmiin” rakentaessaan omaa kehonkuvaansa: keho koetaan lähtökohtaisesti suhteessa toisten ihmisten välittämiin kehoa koskeviin havaintoihin ja arvostelmiin, joihin kehonkuva osin pohjataan.
  • Vammaspesifien kehonkuvan haasteiden kohtaaminen voi olla yhteydessä syömishäiriön ilmentymiseen ja ilmaisuun.

Lisäksi maininta toisesta tutkimuksesta (2019):

Fyysisesti vammaisten naisten kokemuksia kuulemalla muodostui toiminnallis-esteettisen kehonkuvan käsite. Käsite kuvaa sitä, miten kiinteästi ulkonäön havainnointi oli yhteydessä arkipäiväisiinkin toimintoihin, kuten pukeutumiseen ja syömiseen.  

Jos ja kun syömishäiriöiden ja kehonkuvan välistä yhteyttä halutaan ymmärtää paremmin, tarkoittaa se, että vammaisia ja muita vähemmistöryhmiä on lähtökohtaisesti ja johdonmukaisesti kuultava kehoon liittyvistä kokemuksistaan. 

 

Anna Penttilä

viestintäkoordinaattori

Syömishäiriöliitto – SYLI ry

 

Lähteet:  

Cicmil, N. & Eli, K. (2014). Body image among eating disorder patients with disabilities: a review of published case studies. Body Image 11(3):266-74. doi: 10.1016/j.bodyim.2014.04.001.

Vinoski Thomas, E. ym. (2019). “It’s very valuable to me that I appear capable”: A qualitative study exploring relationships between body functionality and appearance among women with visible physical disabilities. Body Image 30: 81-92, https://doi.org/10.1016/j.bodyim.2019.05.007.