Toimintaa

Tältä sivulta löydät koottuna Syömishäiriöliiton tarjoamat tukipalvelut sairastuneiden ja oireilevien läheisille, olet sitten ystävä, puoliso, lapsi, vanhempi, isovanhempi, opettaja tai kuka vaan, jota asia koskettaa.

Läheisten luuri 02 251 9207

Läheisten oma tukipuhelin tiistaisin klo 9-15

Läheisten luuri on valtakunnallinen tukipuhelin sinulle syömishäiriöön sairastuneen läheinen. Voit keskustella Syömishäiriöliiton läheistyöntekijöiden kanssa, jos läheiselläsi on syömishäiriö tai sinulla herää hänestä huoli ja kaipaat tilanteeseen tukea. Luuri palvelee myös ammattilaisia.

Millaisella asialla voin soittaa?

Läheisten luurissa voidaan jutella esimerkiksi seuraavista asioista:

  • Miten ottaa huoli puheeksi?
  • Miten pitää huolta omasta jaksamisesta?
  • Mistä hakea apua tilanteeseen?
  • Miten tukea toisen ja omaa toipumista arjessa?

Voit soittaa, vaikkei sinulla ole selkeää kysymystä mielessä. Me autamme jutun alkuun ja hahmottamaan omaa ja läheisen tilannetta paremmin.

Henkilökohtainen keskustelutuki läheisille

Henkilökohtainen keskustelutuki on maksutonta, lyhytkestoista (1-3 kertaa) keskustelutukea Syömishäiriöliiton työntekijän kanssa.

Tapaamiset toteutetaan etätapaamisina. Tapaamisten kesto on noin tunnin kerrallaan. Keskustelut ovat luottamuksellisia, eikä niistä tehdä kirjauksia.

Tapaamisissa voit saada tukea esimerkiksi seuraaviin:

  • oma jaksaminen ja hyvinvoinnin tuki
  • omat rajat, niiden tunnistaminen ja asettaminen
  • tietoa syömishäiriöstä
  • miten toimia läheisenä toipumista tukevalla tavalla
  • huolen puheeksiottaminen
  • avun hakeminen

Kysymyksiin mahdollisen hoidon sisällöistä emme valitettavasti voi ottaa kantaa.

Voit valita sinulle sopivan tapaamismuodon seuraavista vaihtoehdoista:
  • etätapaaminen Zoomissa
  • tukipuhelu sinulle sopivana ajankohtana

Voit varata oman tapaamisaikasi soittamalla, laittamalla viestiä (tekstiviesti/WhatsApp) tai sähköpostia.

Terhi Kanerva, , 040 551 7667

Läheisten etäryhmä

Läheisten valtakunnallinen etäryhmä on tarkoitettu kaikille, joita läheisen syömishäiriöoireilu jollakin tavalla koskettaa. Voit olla esimerkiksi sairastavan vanhempi, isovanhempi, kummi, naapuri, sisarus tai lapsi.

Tietoa ryhmän toiminnasta

Etäryhmä kokoontuu keväällä 2024 kaksi kertaa kuukaudessa klo 17.30–19.00. Päivämäärät ja teemat näet alla. Huomioithan, että teemat täydentyvät vielä ja muutokset ovat mahdollisia!

Keskusteluun ei ole pakko osallistua, voit olla mukana myös vain kuuntelemassa. Kaikkia ryhmään tulevia pyydetään kuitenkin pitämään kamerat päällä. Ryhmässä noudatetaan Syömishäiriöliiton turvallisen tilan sääntöjä, joihin kuuluvat mm. vaitiolovelvollisuus ryhmässä keskustelluista asioista.

Ryhmä on maksuton, eikä osallistuminen edellytä Syömishäiriöliiton jäsenyyttä, eikä sairastavan diagnoosilla tai sen puuttumisella ole merkitystä. Osallistumislinkit löydät alta, eikä sinun tarvitse ilmoittautua etukäteen. Voit vain klikata itsesi mukaan ryhmän alkaessa. Tapaamiset ovat Teamsissa.

Etäryhmää ohjaavat vapaaehtoinen vertaisohjaaja Marja, sekä Syömishäiriöliiton läheisten tukipalvelukoordinaattori Terhi.

Kevätkauden teemat

to 21.3. Vapaamuotoinen keskustelukerta. Tule mukaan vaihtamaan kuulumisia ja saamaan vertaistukea muilta samankaltaisessa tilanteessa olevilta läheisiltä. Tänään keskustelemme siitä mikä osallistujista tuntuu tärkeältä tässä hetkessä. Mihin sinä voisit kaivata tukea? Liity kokoukseen napsauttamalla tästä

to 18.4. Läheisen itsestä huolehtiminen. Vieraanamme ja aiheesta alustamassa Jonna Nykänen, joogan opettaja, psykofyysinen hengitysohjaaja, pilatesohjaaja ja loppuvaiheen fysioterapiaopiskelija. Liity kokoukseen napsauttamalla tästä

ma 29.4. Parisuhde puheeksi: miten tukea parisuhdetta, kun lapsi sairastaa? Lapsen tai nuoren sairastuminen syömishäiriöön haastaa usein myös vanhempien välejä ja parisuhdetta. Miten sairastumiskriisissä voi tukea itseä ja toista parhaalla mahdollisella tavalla? Mukana keskustelemassa Parisuhdekeskus Katajan asiantuntija Laura Huuskonen. Liity kokoukseen napsauttamalla tästä

to 16.5.Vapaamuotoinen keskustelukerta. Tule mukaan vaihtamaan kuulumisia ja saamaan vertaistukea muilta samankaltaisessa tilanteessa olevilta läheisiltä. Tänään keskustelemme siitä mikä osallistujista tuntuu tärkeältä tässä hetkessä. Mihin sinä voisit kaivata tukea? Liity kokoukseen napsauttamalla tästä

ma 27.5.Vapaamuotoinen keskustelukerta. Tule mukaan vaihtamaan kuulumisia ja saamaan vertaistukea muilta samankaltaisessa tilanteessa olevilta läheisiltä. Tänään keskustelemme siitä mikä osallistujista tuntuu tärkeältä tässä hetkessä. Mihin sinä voisit kaivata tukea? Liity kokoukseen napsauttamalla tästä

to 13.6. Syömishäiriö yhden vanhemman perheessä. Mukana keskustelemassa Marjo Meriranta, Yhden vanhemman perheiden liitto ryLiity kokoukseen napsauttamalla tästä

ma 24.6. Läheisten oma toipuminen. Myös läheinen tarvitsee toipumista syömishäiriön aiheuttamista tunteista ja kokemuksista. Mitä kaikkea tämä tarkoittaa? Miten toipuminen tapahtuu? Miten uskallan päästää irti syömishäiriöstä ja mennä omassa elämässäni eteenpäin? Päätämme ryhmän kevätkauden näihin tärkeisiin pohdintoihin. Liity kokoukseen napsauttamalla tästä

Lisätietoa ryhmästä:

Läheisten tukipalvelukoordinaattori Terhi Kanerva p. 040 551 7667 / 

Muu Syömishäiriöliiton tarjoama tuki

Monet Syömishäiriöliiton oireileville ja sairastuneille tarjoamat palvelut ovat avoinna myös sairastuneiden läheisille. Kaikille avoimet tukipalvelut löydät täältä.