Kun tilanne räjähtää käsiin
Välillä erityisesti ruokailutilanteissa räjähtää? Mitä silloin kannattaa tehdä ja mitä välttää?
Miten toimitaan, kun tilanne on ohi?
Välillä erityisesti ruokailutilanteissa räjähtää? Mitä silloin kannattaa tehdä ja mitä välttää?
Miten toimitaan, kun tilanne on ohi?
Välillä erityisesti ruokailutilanteessa räjähtää. Mitä silloin voi tehdä?
Aikalisä on välillä tarpeen. On hyvä yrittää pysäyttää tilanne ennen kuin se räjähtää käsiin. Parin minuutin tauon jälkeen voimakkain tunne alkaa usein jo helpottaa ja on taas helpompi jatkaa. Tilanteesta poistuminen voi siis olla todella tarpeellinen teko molemmille.
Aina räjähdyksen välttäminen ei kuitenkaan onnistu. Se ei tarkoita, että olisi epäonnistunut. Räjähdyksiä tulee ja niistä voi ottaa opikseen – näin oppii mikä toimii ja mikä ei.
Räjähdyksen jälkeen ei voi olettaa, että sairastunut pystyisi saman tien jatkamaan tekemistä kuin mitään ei olisi tapahtunut. Läheisen on edelleen tärkeä yrittää pysyä itse toimintakykyisenä.
Räjähdyksen jälkeen tilanne alkaa rauhoittua. Palautuminen voi kestää jopa puoli tuntia. Rauhoittumisen aikana ei kannata aloittaa ongelmanratkaisua kysymällä, mitä juuri tapahtui, miksi sairastunut kiihtyi tai mitä hän tunsi. Se vain aiheuttaisi tilanteen eskaloitumisen uudelleen. On parempi keskittyä harhauttamiseen ja omiin rauhoittumiskeinoihin. Ajatuksia voi suunnata muualle esimerkiksi TV:n katselu, musiikin kuuntelu, lukeminen, pelaaminen, eläimen rapsuttelu tms.
Joskus räjähdyksen jälkeen sairastunut voi vajota myös alivireystilaan. Hän saattaa olla hyvin uupunut, itkeä tai jopa nukahtaa hetkeksi. Tällöin hänelle kannattaa edelleen antaa tilaa ja edistää turvallisuuden tuntua ja selviytymistä. Edelleenkään ei pidä lähteä keskustelemaan tapahtuneesta tai sen seurauksista.
Olet turvassa, minä olen tässä. En jätä sinua yksin!
Kun tilanne on mennyt ohi ja sairastunut käyttäytyy taas tavallisesti käyttäytyen taas tavallisesti, on paras hetki syvällisemmille keskusteluille. Rauhallisessa tilanteessa voi yrittää käydä keskusteluita siitä, mikä tilanteen aiheutti, miten voisi seuraavalla kerralla toimia paremmin tai mitä seurauksia sillä on, jos esimerkiksi ruoka jäi syömättä räjähdyksen takia.
Voit yrittää käydä keskustelua esimerkiksi seuraavien kysymysten kautta
Kaikki kysymykset eivät sovi kaikille, eikä keskustelu välttämättä onnistu sairastumisen kovin aikaisissa vaiheissa.
Tämä teksti on lyhennelmä Mielenterveystalo.fi -sivuston Syömishäiriön omahoito-ohjelmasta läheisille.
Tervetuloa läheiselle suunnattuun syömishäiriön omahoito-ohjelmaan! | Mielenterveystalo.fi