Yksinkertaisia harjoitteita, joilla ottaa hetki itselle

20.2.2024

Sairastavan läheisenä oleminen voi olla hyvin kuormittavaa. Pienet teot itsen hyväksi voivat auttaa jaksamaan vaikeiden tunteiden ja väsymyksen keskellä.

Tästä osiosta löydät tietoa ja harjoitteita, jotka on suunniteltu auttamaan sinua jaksamaan ja voimaan paremmin.

Hetki itselle

On hyvin inhimillistä, että arjessa sairastavan kanssa ei tunnu löytyvän aikaa itselle ja itsestä huolehtimiseen. On kuitenkin niin, että vain huolehtimalla itsestäsi jaksat huolehtia myös läheisestäsi. Itseäsi rikkomalla et voi parantaa ketään.

Itsestä huolehtiminen näyttää myös sairastavalle tervettä mallia siihen, miten voi sallia itselleen hyvää. Tekojen ei tarvitse olla suuria tai vaatia paljon aikaa. Mitä voisit sallia itsellesi tänään? Oma rauhallinen hetki kahvikupin äärellä, palauttava hetki luonnossa tai vaikka paineitten päästely puhelussa ystävän kanssa.

Pienikin palautumisen hetki voi tehdä ison muutoksen olotilaan.

Tästä artikkelista löydät erilaisia lyhyitä video- ja ääniharjoitteita jaksamisesi tueksi. Kokeile, voisiko näistä olla apua juuri sinulle.

Hengitetään yhdessä (3 min)

Joskus riittää kun vain hengittää. Videolla on yksinkertaista ohjattua hengitystä kolmen minuutin ajan.

Rauhoittava huu-hengitys (6 min)

Tätä harjoitusta varten tarvitset tuolin. Kokeile tätä harjoitusta esimerkiksi silloin, kun tuntuu että happi loppuu, päässä surraa tai kaikki on vähän liikaa.

Ystävälliset lauseet (6 min)

Tällä videolla harjoitellaan myötätuntoa itseä kohtaan. Harjoituksen voi tehdä joko istuen tai maaten.

Tunne energiaa! (6,5 min)

Tässä harjoituksessa laitetaan veri kiertämään ja kroppa liikkeelle lempeällä tavalla. Sopii erinomaisesti myös tauottamaan työpäivää. Harjoitukseen et tarvitse muuta kuin itsesi.

Oma voimani (9 min)

Tällä videolla otetaan kontaktia omaan voimaan rauhallisilla voimauttavilla harjoitteilla. Tarvitset harjoitusta varten pienen pätkän (noin 0,5 m) vapaata seinää (tai puun, kallion tai vastaavan seinämän).

Hengitä kanssani (6 min)

Tässä harjoituksessa hengitetään parin kanssa selät vastakkain. Tarvitsette hieman lattiatilaa ja pari tyynyä pehmikkeeksi. Pari voi olla esimerkiksi kumppani, ystävä, lapsi tai vanhempi.

Kiertäjähermon herättely (8 min)

Kiertäjähermo (vagushermo) on tärkein levon hermoston osa. Sen juonteet ulottuvat muun muassa kasvojen, suun ja kurkun, keuhkojen, pallean, vatsan ja monien sisäelimien alueelle. Tällä harjoitteella aktivoidaan tätä hermoa, eli rauhoitetaan ylivilkasta hermoston toimintaa. Harjoituksen voi tehdä istuen tuolilla tai sohvalla.

Vahvista rajasi (5 min)

Joskus voi kadottaa tuntuman siitä, mihin itse loppuu ja missä toinen alkaa. Tässä harjoituksessa vahvistetaan omia rajoja.

Mielipaikka (9 min)

Tervetuloa mielipaikkaasi! Ääniharjoite ohjaa sinut matkalle mielikuvitukseesi. Kuulet myös äänimaljojen ääntä. Tee itsellesi pehmeä pesä sänkyyn, lattialle tai sohvalle. Voit myös ottaa huivin tai vastaavan silmien peitoksi. Harjoite toimii parhaiten kuulokkeilla tehtynä.

Luontokävely (7 min)

Tee harjoitus luontoympäristössä turvallisessa paikassa ja tasaisehkolla alustalla. Paikka voi olla esimerkiksi metsä, merenranta, pururata, puisto tai oma piha. Kuuntele harjoite kuulokkeista ja mahdollisuuksien mukaan pidä kädet vapaana kantamuksista. Tämä harjoite auttaa sinua löytämään rentoutta kävelemisen kautta.

Kysymyksiä tai kommentteja harjoituksista?

Voit olla yhteydessä  tai .