Kouluterveyskysely 2023: joka viidennellä nuorella syömishäiriöön viittaavia oireita

25.3.2024

Kouluterveyskyselyn 2023 tulokset julkaistiin syyskuussa. SCOFF-syömishäiriöseula oli osana kouluterveyskyselyä nyt toista kertaa. SCOFF:n mukaan syömishäiriöön viittaavia oireita on joka viidennellä (20,2 %) kouluterveyskyselyyn vastanneella nuorella.

Syömishäiriöön viittaavat oireet nuorilla yhtä yleisiä kuin painoindeksin mukainen ylipainoisuus

Syömishäiriöitä on totuttu pitämään marginaaliongelmana. Lasten ja nuorten lihavuuden yleisyyttä sen sijaan kauhistellaan mielellään joka käänteessä. Todellisuudessa syömishäiriöön viittaavat oireet ovat yhtä yleisiä kuin painoindeksin mukainen ylipainoisuuskin (20,5 %). Painoindeksin mukaisen alipainoisuuden yleisyyttä kyselyssä ei selvitetty.

Lisäksi useampi kuin joka kolmas (38,1 %) kouluterveyskyselyyn vastannut nuori ei koe painoaan sopivaksi. Tyytymättömyys omaan painoon on melkein kaksinkertaista verrattuna painoindeksin mukaan vääränkokoisiksi osoitettuihin tai SOFF-seulan mukaan syömishäiriöön viittaaviin oireisiin. Kokemus siitä, että oma paino ei ole sopiva, on jo sinällään yksi syömishäiriöön viittaava oire. Ehkä syömishäiriöoireilu onkin SCOFF:n antamia tuloksia yleisempää?

Tunnistaako kouluterveyskysely painoindeksin mukaan ylipainoisten syömishäiriöoireita?

SCOFF saatiin osaksi Kouluterveyskyselyä ensimmäisen kerran vuonna 2021. Me Syömishäiriöliitossa kiittelimme vuolaasti silloin, että syömishäiriöoireiden yleisyyttä halutaan kartoittaa kouluterveyskyselyn yhteydessä. Edelleen pidämme tärkeänä, että syömishäiriöseula on mukana kouluterveyskyselyssä.

SCOFF ei kuitenkaan ole syömishäiriöön viittaavien oireiden yleisyyden kartoittamisessa ongelmaton. SCOFF on työkalu, joka on tarkoitettu pääasiassa painoindeksin mukaan ali- ja normaalipainoisille. Samalla tiedetään, että syömishäiriöön sairastunut on todennäköisemmin lihava kuin laiha. Tunnistaako SCOFF riittävän hyvin myös painoindeksin mukaan ylipainoisten syömishäiriöoireilua?

SCOFF kartoittaa tytöille/naisille tyypillistä syömishäiriöoireilua

SCOFF ja monet muut syömishäiriöiden tunnistamisen työkalut ovat tytöille/naisille tyypillisen oireilulle tehdyt. Syömishäiriöymmärrys ja -tutkimus on pitkään keskittynyt naissukupuoleen. Muiden kuin naisten oireilusta tiedetään vähemmän eikä tunnistamisen työkaluja ole siksi voitu kehittää.

Syömishäiriö voi toki oireilla sukupuolesta riippumatta hyvin monella tavalla, mutta oireilussa tunnistetaan myös sukupuolittuneita eroja. Miehillä oireilu on useammin lihaksikkuuden tavoittelua hoikkuuden tavoittelun sijaan, jolloin SCOFF ei ole ollenkaan pätevä seula tunnistamaan oireilua. Kouluterveyskyselyn tuloksissakin näkyy, että tytöillä syömishäiriöön viittaavat oireet ovat moninkertaisia verrattuna poikiin. Tytöillä syömishäiriöoireilu on varmasti yleisempää kuin pojilla, mutta onko se niin paljon yleisempää, kuin nämä tulokset antavat ymmärtää?

Kouluterveyskyselyn tulokset on jaettu binäärisen sukupuolikäsityksen mukaan tyttöjen ja poikien vastauksiin. Jako on tehty virallisen sukupuolen mukaan. Jos vastaaja ei ole vastannut virallista sukupuolta, jossa vastausvaihtoehdot olivat siis tyttö/poika, hänen tuloksensa näkyvät vain yhteensä-osiossa. Kyselyssä on kysytty myös kokemusta sukupuolesta. Muuksi kuin tytöiksi/pojiksi identifioituvien ja/tai heidän, joiden sukupuolikokemus ei vastaa virallista sukupuolta, syömishäiriöiden yleisyydestä ei siten ikävä kyllä saada erikseen tietoa.

Lisää kouluterveyskyselystä ja SCOFF-syömishäiriökyselystä

Kouluterveyskysely on THL:n toteuttama, lasten ja nuorten hyvinvointia selvittävä aineistonkeruu, joka toteutetaan joka toinen vuosi. Kouluterveyskyselyyn vastaavat perusopetuksen 4. ja 5. luokkaa käyvät lapset, perusopetuksen 8. ja 9. luokkaa käyvät nuoret sekä lukiossa ja ammatillisissa oppilaitoksissa 1. ja 2. vuotta opiskelevat nuoret. SCOFF-syömishäiriökysely on osana kouluterveyskyselyä nuorilla, ei vielä 4.- ja 5.-luokkalaisilla. Kouluterveyskyselyyn vastasi vuonna 2023 yli 150 000 nuorta.

Kouluterveyskyselyn tulokset ovat kaikkien saatavilla THL:n tulospalvelussa.

SCOFF-syömishäiriökyselyyn voi tutustua esimerkiksi Mielenterveystalon nettisivuilla.